Ongeregeldheden op het stationsplein in Keulen tijdens de jaarwisseling

Terug naar Oudejaarsavond in Keulen

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever en coördinator buitenland

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever en coördinator buitenland

Oudejaarsnacht in Keulen, een nacht waarna meer dan zeshonderd vrouwen aangifte doen van aanranding en diefstal. Op het plein bij het station worden de vrouwen belaagd door een groep van duizend mannen.

De Keulse politiechef Wolfgang Albers Vlak schrijft vlak na de nacht een persbericht waarin hij zegt dat alles rustig is verlopen. Maar het aantal aangiften loopt snel op.

Pas op 4 januari laat Albers weten dat er tijdens de jaarwisseling 'misdaden van compleet nieuwe dimensie' hebben plaatsgevonden. Niet veel later wordt Albers na veel kritiek geschorst.

In de weken na Oudejaarsnacht wordt langzaam meer duidelijk over de daders. De politie meldt dat de meesten uit Noord-Afrika komen. Al snel vragen veel mensen zich of af of het vluchtelingen zijn.

Terug naar Oudejaarsavond in Keulen

Het antwoord op die vraag is een half jaar later nog steeds niet eenvoudig te beantwoorden. Het merendeel van de verdachten was minder dan een jaar in Duitsland, zegt de nieuwe politiechef Jürgen Mathies.

"We hebben inmiddels 200 verdachten aangehouden, die voor het grootste deel uit Marokko, Algerije en Tunesië komen." Een deel van de verdachten kon meeliften met de grote stroom vluchtelingen die naar Duitsland kwam, maar geen enkele maakt kans op asiel.

In de maanden die vooraf gingen aan de jaarwisseling kwamen honderdduizenden vluchtelingen naar Duitsland. Het aantal was zo groot dat er nauwelijks controles plaatsvonden.

'Respecteer ons protest na het seksueel geweld in Keulen tijdens Nieuwjaarsnacht'

Keulen en ook andere Duitse steden kennen al langer problemen met rondtrekkende en rovende Noord-Afrikanen. De parlementaire commissie, die onderzoek doet naar wat er fout ging die avond, stelt dan ook vast dat het geen probleem is dat met vluchtelingen te maken heeft.

"Het was een groep Noord-Afrikaanse mannen die voor een groot deel crimineel gedrag vertoonde. Het gaat er nu om waarom ze dat deden en hoe we het kunnen voorkomen", zegt Peter Biesenbach

Vast staat dat de politie veel te laat heeft ingegrepen. Dit had nooit mogen gebeuren, zegt Biesenbach. "Ze hadden eerder om versterking moeten vragen, want het was al vroeg duidelijk dat de zaak uit de hand zou lopen."

Politiechef Mathies biedt daarvoor openlijk zijn excuses aan. "Ik betreur het dat de mensen het vertrouwen in de politie hebben verloren. We doen er alles aan om dat vertrouwen terug te winnen."

Politie bij het station in Keulen waar de aanrandingen plaatsvonden

Om in de toekomst dit soort massale misdrijven te voorkomen, wordt het aantal politieagenten bij grote evenementen voortaan verdrievoudigd en is er meer videobewaking. Zo werden bij het carnaval in Keulen ook agenten met bodycams ingezet.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen heeft het Duitse parlement in grote meerderheid een wet aangenomen die het voor slachtoffers makkelijker maakt om aangifte te doen van seksueel geweld. Dat kan al wanneer een vrouw is belaagd, nadat ze duidelijk "nee" heeft gezegd.

Onderdeel van de nieuwe wet is dat buitenlanders kunnen worden uitgezet als ze mensen seksueel hebben lastigvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl