Asielzoekers in Tilburgse wijk Fatima

Tilburg: was 400 asielzoekers te veel voor de wijk Fatima?

  • Jelmer Jansma

    verslaggever

  • Jelmer Jansma

    verslaggever

Vierhonderd vluchtelingen in een volkswijk in Tilburg. Eind september vorig jaar besloot de gemeente Tilburg dat er in het hart van de wijk Fatima een noodopvang zou komen.

Tijdens een informatieavond ontploft de zaal van woede. Tegenstanders vinden dat ze voor een voldongen feit worden gesteld, en vinden vooral het aantal vluchtelingen te hoog. Maar er zijn ook inwoners die graag iets willen betekenen voor hun nieuwe buren.

Boze inwoners bij informatieavond over azc in Fatima

Fatima is verdeeld, maar beide kampen blijven met elkaar praten om de buurt niet uit elkaar te laten vallen. Ondanks acties van tegenstanders gaat de opvang begin december open.

Hoe is het in de wijk een half jaar later? Is het de voor- en tegenstanders gelukt om Fatima bij elkaar te houden?

Tilburg: was 400 asielzoekers te veel voor de wijk Fatima?

Een half jaar later lijkt de rust wedergekeerd in Fatima. "Er was van te voren veel kabaal en weerstand over de noodopvang, maar het valt alles mee", vertelt een buurtbewoonster.

Ook volgens de Syriër Amar, die nu acht maanden in de wijk woont, is de sfeer anders dan toen hij arriveerde. "Toen de opvang opende waren er mensen die tegen ons waren. Maar nadat ze ons ontmoet hadden, ontdekten ze dat we allemaal mensen zijn. De mensen die tegen ons protesteerden komen nu hier om ons te ontmoeten."

Taallessen

Wethouder Mario Jacobs bevestigt dat het goed gaat in de wijk. "Wij proberen onze bewoners heel serieus te nemen. Ik ga regelmatig langs en vraag hoe het gaat met de wijk. En daar krijg ik positieve signalen over."

Door vrijwilligers worden er veel activiteiten georganiseerd voor de asielzoekers. Zo zijn er taallessen en wordt er samen gekookt. "We werken vooral met en voor vluchtelingen, maar zetten vluchtelingen ook in om iets terug te doen voor de Nederlanders", vertelt een vrijwilliger.

De groep tegenstanders is ook nog behoorlijk groot.

Marcel Timmermans

Toch is de groep tegenstanders nog aanwezig in Fatima, ook al is het een stuk minder zichtbaar. "Die groep is behoorlijk groot, maar komt niet meer naar buiten toe", vertelt buurtbewoner Marcel Timmermans.

Door de vele media-aandacht zijn mensen terughoudender geworden. Ook staat de samenwerking tussen voor- en tegenstanders op een laag pitje. Pogingen om tegenstanders te betrekken lijken zinloos.

Maar volgens Timmermans ervaren omwonenden wel overlast. "Dan moet je vooral denken aan geluidsoverlast voor direct omwonenden. Dat wordt het meest onderschat. De oorzaak ligt bij het aantal mensen dat is gekomen."

De Syriër Amar wil snel integreren en vierde dit jaar carnaval in Tilburg

Een groot deel van de asielzoekers heeft inmiddels een verblijfsvergunning en wacht op plaatsing in een gemeente. Tilburg probeert statushouders in de gemeente te houden. "De mensen die geaard zijn, willen we hier laten blijven wonen. Daarnaast willen we de mensen de taal bijbrengen, aan het werk krijgen en onderwijs laten volgen", zegt wethouder Jacobs.

De 28-jarige Amar hoopt dat hij in Tilburg mag blijven. "Ik vind Tilburg geweldig. Ik heb hier veel vrienden en ik ben altijd graag bij ze. Ik ben een nieuw leven begonnen in deze mooie stad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl