Nieuwsuur

Nieuwe EU-voorzitter: eurosceptisch en anti-moslim

European Parliament

De hoofdstad Bratislava werd voor 14 miljoen euro opgeknapt. En duizend ambtenaren hebben vier jaar aan de voorbereidingen gewerkt. Voor het eerst sinds het lidmaatschap is Slowakije voorzitter van de Europese Unie.

Bij de aftrap van het voorzitterschap eind vorige maand liet de eurosceptische premier Robert Fico weten dat de EU te veel wordt gedomineerd door de oude lidstaten, zoals Duitsland en Frankrijk. Die landen moeten meer rekening houden met relatief nieuwe lidstaten, zoals Slowakije. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nieuwe EU-voorzitter: eurosceptisch en anti-moslim

Ook de Slowaakse Nationale Partij, die in de regering zit, wil de komende tijd duidelijk maken dat het Westen niet moet denken dat ze het Oosten wat op kunnen leggen. 

"We hebben het niet zozeer over een sterkere stem, maar over meer respect", zegt vice-voorzitter Jaroslav Pasko. "Alle beslissingen die komen uit Brussel en alle bevelen van mevrouw Merkel en vanuit Oostenrijk die zijn respectloos." 

Europa weet niet hoe het om moet gaan met zaken die gelinkt zijn aan de islamitische wereld.

Jaroslav Pasko

Vooral het EU-besluit om vluchtelingen verplicht over Europa te verspreiden viel erg slecht bij de regering van Fico. Hij zei begin dit jaar geen moslims in zijn land te willen opvangen en stapte naar de rechter om de verplichte herverdeling van vluchtelingen aan te vechten.

Pasko is blij met het besluit van zijn premier. "We weten dat in bepaalde West-Europese landen de criminaliteit gestegen is. Zweden kent sinds de migratiegolf het grootste aantal verkrachtingen. Europa weet niet hoe het om moet gaan met zaken die gelinkt zijn aan de islamitische wereld." 

Meer flexibiliteit

In Slowakije zijn momenteel in totaal 29 asielzoekers. Vorig jaar kregen er acht mensen asiel, waarvan de meesten met hun papieren verder Europa zijn ingetrokken. 

Toch zei Fico bij zijn aantreden als voorzitter dat hij zich bewust is van zijn neutrale bemiddelaarsrol. Hij erkende dat migratie tot verdeeldheid leidt binnen de EU, en pleitte voor meer flexibiliteit. Het moet voor lidstaten mogelijk worden om met een eigen oplossing voor het vluchtelingenprobleem te komen. 

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame