Donald Trump officieel Republikeinse presidentskandidaat

  • Menno de Galan

    redacteur

  • Menno de Galan

    redacteur

Het is officieel: Donald Trump is op de Republikeinse conventie in Cleveland, Ohio, benoemd tot presidentskandidaat van de Republikeinen.

Eensgezind in hun keuze waren de Republikeinen niet. Hij kreeg uiteindelijk 1725 stemmen. Ruim 700 afgevaardigden (721, om precies te zijn) stemden op iemand anders.

Donald Trump officieel Republikeinse presidentskandidaad

Daarmee is deze conventie voor de GOP (Grand Old Party) de minst harmonieuze sinds 1976. Toen waren de gedelegeerden bitter verdeeld tussen de kandidaat van het establishment - Gerald Ford - en de rechtse populist Ronald Reagan. Ford won dat gevecht, maar Reagan won later de strijd om de ziel van de partij – en natuurlijk het presidentschap.

Gerarld Ford met zijn vrouw Betty tijdens de conventie in 1976

Zo ver kwam het nu niet; een serieuze tegenkandidaat voor Trump was in de conventiezaal niet te vinden. Maar een signaal dat Trump door een deel van zijn eigen partij niet wordt geaccepteerd was er wel.

Het Never Trump-kamp probeerde op de eerste dag de regels van de conventie te veranderen waardoor Trump niet gekozen zou worden. Maar de voorzitter negeerde dit voorstel. Dit besluit leidde tot een chaotische situatie van door elkaar schreeuwende gedelegeerden.

Trump-aanhangers bij de Republikeinse Conventie

Een beetje conventie is tot in de puntjes geregeld – en dat geldt dubbel en dwars voor de kroning van de man of vrouw die na deze feestelijke partijbijeenkomst de strijd aangaat met de kandidaat van de Democraten.

Getoonde onrust in eigen gelederen wordt traditioneel gezien als een politieke doodzonde. Een teken dat partij en kandidaat blijkbaar niet in staat waren een vlekkeloze conventie te organiseren – voor het oog van tientallen miljoenen tv-kijkers.

Plagiaat

En zo verliep de tweede dag van de conventie net zo controversieel en chaotisch als de eerste, toen de echtgenote van Trump, Melania, werd beschuldigd van het plegen van plagiaat. Ze gebruikte in haar toespraak dezelfde passages en bewoordingen als de (door veel Republikeinen) gehate Michelle Obama acht jaar geleden tijdens de Democratische conventie.

Melania vs Michelle: oordeel zelf

Volgens Chris Christie, gouverneur van de staat New Jersey en een prominente steun-in-de-rug van Trump, was het verhaal van Melania voor "93 procent origineel". Daarmee deed hij het plagiaat af als muggenziften.

Maar de zeven niet-originele procenten blijven de Republikeinen achtervolgen. Doorgewinterde partijprominenten konden het niet geloven – Melania die Michelle aanhaalt zonder bronvermelding. Met zo’n echtgenote heb je als kandidaat geen vijanden meer nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl