'Einde aan EU-onderhandelingen als Turkije doodstraf invoert'

time icon
EPA

De Europese Unie heeft Turkije gewaarschuwd dat herinvoering van de doodstraf het einde betekent van de onderhandelingen over lidmaatschap van de Unie. "Geen enkel land kan EU-lidstaat worden als het de doodstraf invoert", zei Frederica Mogherini, buitenlandchef van de EU.

Ook de Duitse regering liet weten dat Turkije lidmaatschap van de EU kan vergeten als het de doodstraf opnieuw invoert. 

De Turkse premier Yildirim wil niet overhaast handelen met de doodstraf, maar zei dat het land tegelijkertijd de roep om de doodstraf uit de bevolking niet mag negeren. 

Rust 

In Brussel spraken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vandaag over de situatie in Turkije. Daarbij was ook de Amerikaanse minister John Kerry. 

Samen met Kerry riep Mogehrini op tot rust in de nasleep van mislukte staatsgreep. De EU-landen zijn bezorgd dat Erdogan de mislukte coup aangrijpt om zijn macht te verstevigen. Erdogan liet afgelopen dagen duizenden mensen arresteren en zette 2700 rechters op non-actief. 

Ministers Bert Koenders wil dat Turkije er alles aan doet om verdere verdeeldheid in het land te voorkomen. "Het moet geen bijltjesdag worden. Het is nu belangrijk dat mensen bij elkaar komen en de rechtsstaat wordt beschermd."​

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Koenders: Turkse rechtstaat moet beschermd worden
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame