Frankrijk weer in hart geraakt door aanslag

Weer een aanslag in Frankrijk. Deze keer in de Zuid-Franse stad Nice waar een vrachtwagen inreed op een menigte en 84 doden zijn gevallen. Daarnaast liggen er nog 18 zwaargewonden in het ziekenhuis, en zo'n vijftig kinderen in een kinderziekenhuis.

Sinds de aanslagen op Charlie Hebdo in januari vorig jaar is dit de zevende aanslag. Het land wordt keer op keer geraakt. Waarom Frankrijk?

Dat heeft een aantal redenen, zegt Laurent Chambon, politicoloog en socioloog. Chambon, die als docent op een lyceum in Amsterdam werkt, is gespecialiseerd in Franse politiek en minderheden.

Frankrijk weer in hart geraakt door aanslag

Franse geschiedenis

"Belangrijk is de rol van Frankrijk in de wereld. De Fransen hebben een rijk koloniaal verleden en hebben verschillende oorlogen gevoerd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika."

Zoals in Algerije, waar in de jaren 90 een islamitische partij de verkiezingen won, waarna een burgeroorlog uitbrak. Frankrijk steunde de zittende regering, en in 1995 pleegde een islamitische groepering meerdere aanslagen in Frankrijk.

En ook nu speelt Frankrijk een grote rol in de conflicten in Syrië, Mali en Noord-Afrika. In de strijd tegen Islamitische Staat heeft Frankrijk een leidende rol, en voert veel aanvallen uit. Het is nog niet duidelijk of IS ook achter deze aanslag zit, of dat de dader zich heeft laten inspireren door IS.

Deze aanslag is dubbelsymbolisch.

Chambon

"Daarnaast loopt Frankrijk in de voorhoede als het gaat om scheiding tussen kerk en staat. Hierdoor heeft Frankrijk een moeilijkere verhouding met de islam, terwijl in Frankrijk juist de grootste moslimpopulatie van Europa woont."

Dat zorgt voor sociale en religieuze spanningen. "Ook in Nice is dat het geval. Het is een zeer rijke stad, met veel toerisme, maar daaromheen liggen ook veel arme gebieden waar vooral mensen van Arabische komaf wonen. Maar naast de stad moet je vooral naar de dag kijken."

Het verbaast Chambon niet dat de aanslag op Quatorze Julliet, een nationale feestdag, is gepleegd. "Het is de dag van de gelijkheid. De mensen vierden gelijkheid, gelijke behandeling en gelijke rechten voor iedereen. En op die dag rijdt iemand met een vrachtwagen in op een massa. Deze aanslag is dubbelsymbolisch. Frankrijk is in het hart geraakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl