'Duizenden hordes gelopen, maar alles is voor niks geweest'

Konstantin Sjabanov is tachtig jaar, maar staat nog iedere week op de atletiekbaan in de Russische stad Pskov. Vroeger trainde hij daar dag in dag uit zijn zoon en kleinzoon.

Kleinzoon Konstantin zou deze zomer deelnemen aan de Olympische Spelen tot de hele Russische atletiekploeg dit voorjaar werd geschorst vanwege doping.

"Hoe moet je daarop reageren, als je vier jaar lang bergen werk hebt verzet, duizenden sprongen hebt gemaakt en duizenden hordes hebt genomen. Alles is voor niks geweest door de schuld van iemand anders. Natuurlijk zijn wij geschokt."

'Mijn kleinzoon is schuldig omdat iemand anders de regels heeft overtreden'

De internationale atletiekfederatie IAAF schorste de atletiekbond vorig jaar november nadat uit onderzoek bleek dat er in Rusland sprake was van door de staat georganiseerd dopinggebruik.

Vorige maand besloot de IAAF om de schorsing te handhaven. Rusland had te weinig gedaan om het antidopingbeleid op orde te krijgen. Uit een rapport van het werelddopingagentschap (WADA) bleek dat Russische sporters dopingcontroles ontlopen en controleurs proberen om te kopen.

Konstantin Sjabanov (l) tijdens het WK atletiek indoor in Polen in 2014

Alleen sporters die buiten Rusland zijn getest op doping mogen meedoen deze zomer in Rio de Janeiro. Voorlopig komt daar slechts één sporter voor in aanmerking.

Tot groot verdriet van grootvader Sjabanov. "Mijn kleinzoon is schuldig omdat iemand anders de regels heeft overtreden. Als je schuldig bent, dan moet je gestraft worden. Maar een hele ploeg straffen, zelfs duizenden mensen die lid zijn van de atletiekbond, dat is buitensporig."

Zijn kleinzoon heeft bezwaar gemaakt tegen de schorsing. Net als de 67 andere atleten die zouden meedoen deze zomer. Volgende week besluit het Arbitragehof voor de sport in Lausanne over het lot van de atleten.

Winterspelen

Tegelijkertijd loopt er in Rusland een onderzoek naar dopinggebruik in andere sporten. Daarin worden de onthullingen van Grigori Rodtsjenkov, voormalig directeur van het dopinglab, onderzocht.

Hij beschuldigt de Russische overheid van een georganiseerd dopingprogramma. Tientallen Russische sporters kregen volgens Rodtsjenkov tijdens de Winterspelen in Sotsji doping toegediend. Ook daar verschijnt volgende week een rapport over.

'Duizenden hordes gelopen, maar alles is voor niks geweest'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl