Nieuwsuur
EPA

Sinds de schietpartij in Dallas krijgt de beweging Black Lives Matter van verschillende kanten felle kritiek. De beweging zou aanzetten tot haat en de schietpartij in Dallas zou daar een gevolg van zijn.

Schutter Micah Xavier Johnson (25), die vijf agenten in Dallas doodschoot, toonde sympathie voor de Black Lives Matter-beweging, die politiegeweld tegen zwarte burgers aan de kaak stelt.

Actievoerders en agenten tegenover elkaar in Dallas

Maar volgens Kwame Rose, activist bij Black Lives Matter, heeft het neerschieten van de vijf agenten niets met de ambities van de beweging te maken. "Wij staan niet voor het doodschieten van politieagenten. Wij willen het geweld juist stoppen en het gesprek starten." ​

Dat de schutter zou zijn aangezet door de ideeën van Black Lives Matter vindt Rose oneerlijk. "Toen een blanke man twaalf mensen doodschoot in een kerk in South Carolina, werd hij neergezet als lone wolf, en niet meteen geassocieerd met een groep. Een hele beweging beschuldigen van de actie van één persoon klopt niet." 

Om het politiegeweld aan te pakken, moet er volgens Kwame structureel iets veranderen in Amerika. Politiechef David Brown van Dallas nodigde demonstranten uit bij zijn korps te solliciteren "en zo bij te dragen aan de oplossing". Maar volgens Rose verander je daarmee niet het systeem.

"Het maakt niet uit of er blanke, zwarte of gele agenten zijn zolang de werkwijze en de cultuur van het systeem anti-zwart is. Het is belangrijk dat er agenten zijn die lijken op inwoners van een gemeenschap. Maar dat alleen lost op dit moment niet het politiegeweld op."

Skypegesprek met activist en rapper Kwame Rose

De enige oplossing volgens Rose is een dialoog tussen de politie en inwoners over ras. "Er moet gesproken worden over welke rol ras speelt in de samenleving. Daarbij moet gezegd kunnen worden dat sommigen meer rechten hebben dan anderen. Dat is de enige weg naar verandering." 

Rose denkt dat deze schietpartij een keerpunt is in het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. "Amerika is meer bereid om over ras te praten nu er vijf agenten zijn vermoord, dan na de dood van honderden onschuldige zwarte mensen. Dit was nodig voordat we ons veilig genoeg voelden om over racisme te praten."

STER reclame