1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP

'Terroristen komen mee met vluchtelingen'

Er zijn wel degelijk terroristen meegekomen in de vluchtelingenstroom van vorig jaar. Tot die conclusie komt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid. En dat is opmerkelijk want afgelopen november zei hij nog het tegenovergestelde.

Vanavond is Dick Schoof in Nieuwsuur te gast.

Feiten

Waar de NCTV de mogelijkheid dat terroristen zouden meeliften met de asielstroom eerder onwaarschijnlijk achtte, zegt de organisatie van Schoof nu dat IS eind 2015 "veelvuldig" aanslagplegers mee stuurde in de asielstroom vanuit Syrië. De inlichtingendiensten zijn "achterhaald door de feiten", aldus Schoof.

  • 'Terroristen komen mee met vluchtelingen'
  • November 2015: Dick Schoof over 'meeliften' terroristen

De aanslagen in Parijs en Brussel in november en maart werden gecoördineerd en aangestuurd door het IS-leiderschap vanuit Syrië, schrijft Schoof in het nieuwste rapport. "Ook na arrestaties van personen uit het netwerk van ‘Parijs’ en ‘Brussel’ zijn waarschijnlijk nog diverse IS-cellen in Europa aanwezig."

Opgedroogd

De jihadistische dreiging is volgens de NCTV ook de belangrijkste terroristische dreiging in Europa. "De aanslagen van IS in Parijs, Brussel en Istanbul laten op indringende wijze de aard en omvang daarvan zien."

Schoof heeft niet bekendgemaakt naar welke landen de IS-leden zijn gegaan en hoeveel het er zijn. Hij zei alleen dat de vluchtelingenroute veelvuldig is gebruikt. "Omdat de vluchtelingenstroom nu is opgedroogd, is die route niet meer aantrekkelijk", zegt Schoof.

De NCTV zegt dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat terroristen nu een aanslag in Nederland voorbereiden. Toch blijft het dreigingsniveau in Nederland substantieel, wat betekent dat de kans op een aanslag reëel is.

Polarisatie

Tot nu toe waren er in Nederland vier niveaus waarmee wordt aangegeven hoe groot de kans op een terroristische aanslag is: minimaal, beperkt , substantieel en kritiek. Nu komt daar dreigingsniveau 'aanzienlijk' bij, dat is tussen beperkt en substantieel in.

Het gevaar komt volgens Schoof niet alleen van IS. Hij zegt dat Europa ook nog steeds een risico loopt op grootschalige aanslagen door al-Qaida. Volgens Schoof kan de groeiende polarisatie in Europese landen een voedingsbodem vormen voor radicalisering en extremisme.

Dick Schoof over nieuw dreigingsniveau

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl