Grote zorgen over tientallen verpleeghuizen

Geen personeel tijdens de nachten of verkeerde medicijnen die worden uitgedeeld. In elf verpleeghuizen in Nederland zijn dit soort gevaarlijke situaties dagelijkse praktijk, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport.

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS wil bij deze instellingen direct ingrijpen met een nog op te richten interventieteam. Vanavond heeft de staatssecretaris openbaar gemaakt welke verpleeghuizen volgens de inspectie onder de maat presteren.

In de studio zit Gijsbert van Herk, voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting Humanitas. Over vijf locaties van Humanitas Rotterdam zijn zorgen bij de Inspectie. Ook filmden we vandaag in Barneveld bij een van de 38 locaties die onder intensief toezicht van de Inspectie blijven staan.

Welke verpleeghuizen in Nederland schieten tekort?

Problemen

ActiZ, de organisatie van zorgondernemers, wil graag dat de lijst met slecht presterende verpleeghuizen snel openbaar wordt gemaakt. "Wij zijn voor transparantie. Onze leden, de medewerkers en cliënten zijn daar ook bij gebaat", zegt Jan de Vries, directeur van de brancheorganisatie.

In totaal presteren 49 verpleeghuizen, die eerder al niet voldeden aan de kwaliteitseisen, nog steeds slecht, zo concludeert de Inspectie. Voor het onderzoek bekeek de Inspectie de afgelopen twee jaar 150 verpleeghuizen waar eerder ook al problemen waren.

In bijna de helft van de onderzochte verpleeghuizen werden fouten niet gemeld of niet gebruikt om de kwaliteit te verbeteren. Verder voerde het verplegend personeel in bijna 60 van de 150 instellingen geen tweede controle uit bij het toedienen van risicovolle medicijnen.

Achterblijvers

Volgens brancheorganisatie Actiz moet er ruim 100 miljoen euro extra naar de verpleegzorg omdat de patiëntveiligheid anders in gevaar komt. Staatssecretaris Van Rijn is het daar niet mee eens. Hij wijst erop dat hij een bezuiniging van 500 miljoen euro op de verpleeghuiszorg heeft geschrapt en ervoor heeft gezorgd dat deze zorg er structureel 200 miljoen euro bij krijgt.

"Het overgrote deel van de verpleeghuizen kan met het beschikbare geld uitstekende zorg verlenen", aldus Van Rijn. "Het rapport heeft gekeken naar de achterblijvers." De rotte appels waar het rapport van de Inspectie over schrijft zijn volgens hem niet representatief voor de hele verpleegzorg.

Exorbitante salarissen

Ouderenbond Unie KBO is het wel eens met Actiz en zegt dat het investeren in opleidingen al jaren tekortschiet. Dat komt volgens de bond doordat zorgorganisaties constant moesten bezuinigen. Steeds meer zorginstellingen verkeren daardoor financiële problemen. "De exorbitante salarissen van zorgbestuurders staan hiermee in schril contrast", meent de bond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl