Rutte: voor mij geen baan in Brussel

Als premier van het land dat het afgelopen half jaar EU-voorzitter was, heeft Mark Rutte meer aan Brussel kunnen ruiken en daar ook gezag opgebouwd. Maar een Europese functie ziet hij niet zitten. "Nee, ik ben premier van Nederland", aldus Rutte in Nieuwsuur.

Wel noemde hij het EU-voorzitterschap "een geweldige eer". "Het gaf me de kans om me te richten op de dingen die ik noodzakelijk vond." Hij noemt daarbij de banenmarkt, migratie en veiligheid. "Op dat gebied hebben we ook stappen kunnen zetten."

Hij vindt dat Europese samenwerking op die grote onderwerpen belangrijk is. "De EU moet zich bezighouden met een paar dingen en zich verder met de rest niet bemoeien. Laat dat aan de lidstaten, bemoei je er niet mee Brussel."

Veiligheid

In de laatste dagen van het voorzitterschap kreeg Rutte nog te maken met het brexit-referendum. Hij is niet blij met het verlies van de Britten. "Niet eens zozeer vanwege de economie, maar vooral geopolitiek. In deze instabiele wereld moet je als het kleine Nederland samenwerken met anderen. Groot-Brittannië was in de EU een bondgenoot en die zijn we kwijt."

Het vertrek van de Britten heeft ook effect op de veiligheid in Nederland. "Zij hebben een sterke krijgsmacht, zijn lid van de NAVO en zijn een belangrijke geopolitieke speler. Het is heel groot dat zij de EU verlaten. Je moet het je voorstellen als een grote kring met huifkarren die voor bescherming zorgen, waarvan er nu een grote huifkar gaat vertrekken."

Premier Rutte blikt terug op het EU-voorzitterschap

Rutte is niet te spreken over de (politieke) chaos die is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk na de keuze voor de brexit. "Het is echt schandalig. De economie is ingezakt, het pond is ingestort, Noord-Ierland en Schotland dreigen te vertrekken en het hele politieke systeem is in elkaar geklapt."

Bovenop de crisis bij de Conservatieven en in de Labour-partij, liet vandaag UKIP-leider Nigel Farage weten te vertrekken. Naar eigen zeggen is hij nooit de politiek ingegaan om carrière te maken. Zijn belangrijkste doelstelling was om Groot-Brittannië uit de EU te halen.

In de ogen van Rutte is dat onbegrijpelijk. "Alsof het een groot spel is wat hij gespeeld heeft. Alsof het niet echt gaat over de belangen van 65 miljoen mensen. De brexit heeft grote gevolgen, economisch en geopolitiek. Ik vind het verschrikkelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl