De aanslag op Atatürk Airport in Istanbul is voor president Recep Tayyip Erdogan een extra reden om de banden met buurlanden snel aan te halen. De Turken beseffen dat ze bondgenoten nodig hebben, zegt Lily Sprangers, Turkije-deskundige.
"Turkije is in het hart geraakt. Dit komt bovenop eerdere aanslagen die het land hebben geteisterd. Het gevoel van onveiligheid is bij veel mensen vergroot."
Volgens de Turkse regering is het duidelijk dat Islamitische Staat achter de aanslag zit. Het is om die reden belangrijk voor Turkije dat er snel stabiliteit komt in Syrië.
"Enerzijds zodat alle vluchtelingen kunnen terugkeren, anderzijds om een einde te maken aan Islamitische Staat. De terreurgroep zicht zo dicht bij Turkije, dat het simpel is om aanslagen te plegen", zegt Sprangers. "Turkije merkt meer dan welk land dan ook hoe kwetsbaar het is voor aanslagen."
Voor vrede in Syrië heeft Turkije met name Rusland nodig. De presidenten Poetin en Erdogan besloten vandaag om de betrekkingen op korte termijn te herstellen. Ze vinden allebei dat de Russen en de Turken nauwer moeten samenwerken om terrorisme te bestrijden.
Ook voor de economie is het belangrijk dat de banden weer worden aangehaald. Vooral de toeristische sector is hard geraakt door het wegblijven van Russische toeristen. "In Antalya waren er 96 procent minder Russische toeristen. Over het algemeen is dat dertig procent."
Excuses
De relatie tussen Turkije en Rusland is gespannen sinds het Turkse leger eind vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Syrische grens neerschoot. President Erdogan heeft maandag zijn excuses aangeboden voor het neerhalen van het vliegtuig.
"Erdogan is bezig met een diplomatiek offensief omdat zijn land geïsoleerd is geraakt. De banden met Israël en Rusland zijn opnieuw aangehaald. Dat zal ook gebeuren met Egypte en met de Europese Unie", zegt Sprangers.
Syrische baby's
Naast de dreiging van IS heeft Turkije haar buurlanden nodig voor een oplossing voor het vluchtelingenprobleem. Naar schatting zijn er nu zo'n drie miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. Ongeveer tien procent daarvan zit in vluchtelingenkampen, het grootste deel leeft in de Turkse steden.
Sprangers: "Volgens de laatste cijfers zijn er al 270.000 Syrische baby's geboren in Turkije. Die generatie groeit op zonder enig perspectief. Dat is een groot maatschappelijk probleem." Stabiliteit in Syrië zou op den duur kunnen betekenen dat al die vluchtelingen kunnen terugkeren.
- liveblog
CNV kraakt plan volledig open middelbaar onderwijs • Blijdorp-kaartjes snel op
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van woensdag 21 april.
Eerste prikken met Janssen-vaccin gezet in Leiden
Dankzij het inzetten van het Janssen-vaccin blijft het kabinet naar eigen zeggen op koers liggen in de vaccinatiestrategie.
Blijdschap om veroordeling agent die Floyd doodde, Biden vindt het nog niet genoeg
De zwarte gemeenschap in de VS reageert opgelucht op de veroordeling van de voormalige politieman Derek Chauvin.