Amsterdamse beurs

Brexit verrast The City

De financiële markten lijken totaal verrast door de uitkomst van het brexit-referendum. Gisteren gingen beleggers er nog vanuit dat de Britten binnen de Europese Unie zouden blijven, maar vandaag waren de verliezen op de Europese beurzen fors.

Nieuwsuur is in het financiële hart van Londen: The City. Te gast is Wim Boonstra, hoofdeconoom van de Rabobank.

Verlies

Beleggers houden niet van onzekerheid en dumpen vandaag hun aandelen. Vooral aandelen van banken en verzekeraars krijgen harde klappen. Britse banken zoals RBS en Barclays verliezen tot 20 procent, na eerder op minnen van meer dan 30 tot 35 procent te hebben gestaan.

Ook in de rest van Europa heeft de financiële sector het zwaar te verduren. In Nederland staat ING op een verlies van 15 procent. Andere banken en verzekeraars staan 7 tot 10 procent lager op de Amsterdamse beurs.

Mijn gevoel is dat de Britten immigratie uiteindelijk toch belangrijker vonden dan de economische risico's.

Tim de Wit, NOS-correspondent

ABN Amro en ING verwachten vooralsnog geen problemen door de brexit. "We hebben een relatief kleine aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk. Op de activiteiten die we daar hebben, heeft dit weinig gevolgen", zegt een ABN-woordvoerder.

En ING laat weten: "Wij zitten in The City (zakencentrum, red.) omdat daar klanten zijn, zowel Britse als internationale bedrijven. Als zij blijven, dan blijven wij ook. Als ze besluiten weg te gaan, dan moeten we kijken of het nodig is om ze te volgen."

We blijven gecommitteerd aan onze Britse werknemers, partners en klanten.

Woordvoerder Philips

De brexit raakt Nederland méér dan de meeste EU-landen, berekende het Centraal Planbureau eerder deze maand. Samen met Duitsland en België is Groot-Brittannië de belangrijkste handelspartner van Nederland. De onzekerheid over wat er nu gaat gebeuren, raakt het bedrijfsleven op korte termijn het meest.

Afgelopen jaar exporteerde Nederland voor zo'n 38 miljard euro naar het land. Bijvoorbeeld wasmiddelen van Unilever, chemieproducten van AkzoNobel en elektrische apparatuur van Philips.

Philips zegt vandaag: "We blijven gecommitteerd aan onze Britse werknemers, partners en klanten."

Minder vraag

Daarnaast berekende het CPB dat een brexit, Nederland waarschijnlijk op de lange termijn, in 2030, 10 miljard euro zal gaan kosten, dat is 575 euro per inwoner. Ook kunnen er zo'n veertigduizend banen verdwijnen, omdat er naar verwachting minder vraag naar exportproducten uit Nederland zal zijn.

Overigens zullen er in sommige sectoren door de brexit ook banen bij komen. Doordat bijvoorbeeld bedrijven weggaan uit de Londense City en wellicht naar Nederland komen.

We gaan op zoek naar een stabiele oplossing, zodat de gevolgen voor onze economie minimaal zijn.

Mark Rutte

Een brexit moet nu vooral een impuls zijn voor Europa en biedt Nederland nieuwe kansen. Dat zegt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW in een eerste reactie.

Premier Mark Rutte wijst er vandaag op dat Groot-Brittannië voor handelsland Nederland een belangrijke partner is. Hij denkt dat het nog wel een tijdje zal duren, voordat de brexit een feit is.

Rutte; stap voor stap op zoek naar stabiele oplossing brexit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl