Minister Koenders van Buitenlandse Zaken

'Grote aderlating dat Britten vertrekken, maar Europa blijft bij elkaar'

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is niet bang dat andere landen volgen nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Hij vindt wel dat Europa beter moet kijken naar de zorgen van burgers over de Europese Unie.

"Veel mensen willen een ander beter Europa, dat problemen oplost en niet alleen een wetgevingsmachine is. Minder Europa waar het niet nodig is, en meer op punten waar mensen mee zitten." Europa moet prioriteit geven aan werkgelegenheid, veiligheid en migratie, vindt Koenders.

Zenuwachtig

De minister zegt geen defaitist te zijn over Europese samenwerking. "Het is niet zo nu het Verenigd Koninkrijk Europa verlaat we aan het einde van het verhaal zijn. Europa moet gezamenlijk blijven optreden."

Koenders vertegenwoordigt op dit moment niet alleen Nederland in het buitenland, maar de gehele Europese Unie, omdat Nederland EU-voorzitter is. Hij zit het overleg met zijn Europese collega's naar aanleiding van de uitkomst van het referendum voor.

"We zijn wel zenuwachtig, maar niet in paniek. Het is een grote aderlating dat het Verenigd Koninkrijk weggaat, maar we blijven als Europa robuust bij elkaar. We redden ons niet alleen in de grote wereld."

Als je eruit bent, ben je eruit.

Bert Koenders

Het was voor Nederland wel belangrijk dat de Britten bij de EU zouden blijven, erkent de minister. "Het gaat ons geld kosten, en daarom wilden we dat ze bleven. Als we kijken naar de export is dat 38 miljard. We zijn een belangrijke speler en vice versa."

Maar nu de Britten eruit stappen, krijgen ze niet alsnog een voorkeursbehandeling. "Als je eruit bent, ben je eruit. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk weer op nul begint. Het blijft een bevriende natie, maar ze zitten niet meer aan tafel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl