Laura

'Nederland moet dialoog aangaan om Laura vrij te krijgen'

Het wordt lastig voor Nederland om op diplomatiek niveau een regeling met Qatar te treffen over Laura. Dat zegt Ben Bot, oud-minister van Buitenlandse Zaken tegen Nieuwsuur.

"In dit soort landen moet je rekening houden met gezichtsverlies. Qatar denkt dat ze het recht aan hun kant hebben, en is er niet van gediend als een ander land gaat voorschrijven wat ze moeten doen."

Laura (22) uit Utrecht zit sinds begin maart achter de tralies in Qatar. Ze is gearresteerd nadat ze aangifte zou hebben gedaan van verkrachting. Sindsdien zit ze op de vrouwenafdeling van een gevangenis.

Volgens de advocaat van de familie wordt Laura verdacht van buitenechtelijke seks met een man uit Qatar. Wat strafbaar is in het land. Laura zegt dat ze op een feestje in een hotel is gedrogeerd. Daarna zou ze zijn meegenomen en verkracht.

'Nederland moet dialoog aangaan om Laura vrij te krijgen'

Bot waarschuwt dat het gevaarlijk is om Qatar onder druk te zetten. "Arabieren willen niet gedwongen worden om toe te geven aan een Westers land. Dat heeft te maken met eergevoel en gekwetste trots. Het is wel mogelijk een dialoog op te zetten, maar daar is geduld voor nodig. En dat kan alleen met de nodige omzichtigheid en diplomatie."

Het enige wat Nederland kan doen volgens Bot is de zaak aankaarten in bijeenkomsten met de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar. "Als ik nog minister was, zou ik het aankomende WK gebruiken om de zaak proberen op te lossen."

Maandag komt de zaak voor de rechter. Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat de vrouw bij en probeert een eerlijk proces te regelen. Maar volgens haar advocaat Brian Lokollo doet het ministerie niet genoeg. Hij is daarom naar de media gestapt. Een verstandige stap, vindt Bot. "Dat verhoogt de druk waardoor de zaak sneller opgehelderd kan worden."

Advocaat: "In het buitenland lijk je aan de goden overgeleverd"

Volgens arabist Maurits Berger had Laura beter geen aangifte kunnen doen. "Ik vind het verschrikkelijk om te zeggen, maar in een land waar islamitisch strafrecht geldt, is het niet slim om aangifte te doen als je bent verkracht.

Verkrachting is een misdaad in Qatar, maar seks buiten het huwelijk is ook een vergrijp, legt Berger uit. Europese toeristen moeten dan ook oppassen als ze er op vakantie zijn. "Er zijn altijd risico's voor toeristen die daarheen gaan. Dat geldt zeker voor homoseksuelen, maar ook voor ongetrouwde stellen."

Er moet wel een aanleiding zijn om aangifte te doen. "Iedereen weet dat mensen ongetrouwd zijn en het met elkaar doen. Maar als het naar buiten komt, kun je in de problemen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl