1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP

Vijf Haagse politica's over 'overwinning' Hillary Clinton

Op papier heeft ze al gewonnen: Hillary Clinton heeft volgens het Amerikaanse persbureau AP de nominatie van de Democratische partij binnen.

Ze kan niet meer worden ingehaald door haar rivaal Bernie Sanders. Als de telling klopt, wordt Clinton de eerste vrouwelijk presidentskandidaat in de Verenigde Staten. Een historische overwinning.

Wat vinden vijf vrouwen uit de Haagse politiek van haar overwinning? Is het een bron van inspiratie? En wanneer komt de Haagse Hillary?

Vijf Haagse politica's over 'overwinning' Hillary Clinton

Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter in de Eerste Kamer, hoopt dat Clinton het in november wint van Trump en de eerste vrouwelijke president van Amerika wordt. "Het is belangrijk dat er een keer een vrouw komt op een plek waar nog nooit een vrouw heeft gezeten."

Vrouwen geven anders leiding dan mannen, stelt minister van Onderwijs Jet Bussemaker. "Hillary durft sociale thema's, die veel vrouwen beroeren, vooraan op de politieke agenda te zetten, zoals gelijk beloning of kinderopvang.

Vrouwen zijn beter in verbindend leiderschap.

Carola Schouten

Daar is ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten het mee eens. "Vrouwen zijn beter in verbindend leiderschap en hebben meer oog voor alle doelgroepen. Toch vind ik de stijl van Hillary te berekenend. Ik heb het gevoel dat zij meer voor de positie gaat, dan voor haar idealen."

Volgens Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, gaat Clinton teveel mee in de mannelijke politiek. "Ze past in de cultuur van haantjesgedrag, kortetermijndenken en is weinig vernieuwend. Voor het opkomen van kwetsbare waarden zie ik meer in Bernie Sanders."

Ik hoop dat Hillary een uitstralingseffect heeft op de rest van de wereld.

Jet Bussemaker, minister van Onderwijs

Bussemaker beaamt dat je aan één vrouw niet genoeg hebt. "Net als dat je een kritische massa nodig hebt, zijn er ook meer vrouwen aan de top nodig."

Een Haagse Hillary zien alle vijf de vrouwen nog niet zo snel gebeuren. "Het is voor vrouwen in Nederland makkelijker om in het bedrijfsleven de top te bereiken dan in de politiek. Het is erg lastig. Dat zie je ook aan de samenstelling van het kabinet, en van de Kamer", zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Alle vijf de politica's zijn het erover eens dat meer vrouwen in de politiek hard nodig zijn. "Ik hoop dat als Hillary president wordt, dat een uitstralingseffect heeft op de rest van de wereld", zegt Bussemaker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl