Is Britse aanpak etnisch profileren voorbeeld voor Nederland?

Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan blanke Nederlanders. De discussie over 'etnisch profileren' heeft een nieuwe impuls gekregen na de aanhouding van Glenn de Randamie, oftewel Typhoon.

De rapper werd gisteren door de politie in Zwolle staande gehouden omdat zijn nieuwe auto niet zou passen bij zijn huidskleur en leeftijd.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de politie een aantal jaar geleden al voorzorgsmaatregelen getroffen die etnisch profileren moeten voorkomen. Oud-inspecteur Nick Glynn is daar een van de bedenkers van.

Is Britse aanpak etnisch profileren voorbeeld voor Nederland?

Zo worden er door agenten stopformulieren gebruikt. "Agenten moeten verantwoorden wie ze aanhouden en waarvoor. Op die manier wordt er data verzameld. Een leidinggevende analyseert die gegevens en bespreekt het met de agent", vertelt Glynn.

Noodklok

Door het verzamelen van gegevens handelt het land in lijn met aanbevelingen die door verschillende internationale en Europese mensenrechtenorganisaties zijn gegeven.

Amnesty International luidde in oktober 2013 al de noodklok. In het onderzoek 'Proactief politieoptreden vormt risico voor mensenrechten' dringt de organisatie aan op de onderkenning en aanpak van etnische profilering in Nederland.

Ik vind het belangrijker om terugkoppeling te krijgen van mensen die het is overkomen

Erik Akerboom, korpschef

In Nederland zijn er geen cijfers over staandehoudingen zonder reden. De politie houdt geen registratie bij van deze controles. In Amsterdam pleit GroenLinks voor het invoeren van deze stopformulieren. Het gebruik van de formulieren zou agenten bewust maken van hun handelen.

Maar korpfschef Erik Akerboom is geen voorstander. "Ik vind het belangrijker om terugkoppeling te krijgen van mensen die het is overkomen en te leren van hun ervaringen", zei hij.

Misser

PvdA-fractieleider Diederik Samsom erkent dat er in Nederland sprake is van een structureel probleem. "Etnisch profileren komt nu eenmaal voor, ook bij de politie. Dit is geen eenmalige misser van een individuele politieman. Racisme en discriminatie zitten hardnekkig diep in de samenleving."

Zijn partij heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het staande houden van rapper Typhoon.

Niet trots

De politie heeft bevestigd dat de etniciteit van Typhoon een van de redenen was om hem aan de kant van de weg te zetten.

"Het gaat om een combinatie van een jonge leeftijd en een splinternieuwe, luxe auto, maar ook zijn huidskleur speelde een rol", zei een politiewoordvoerder. De politie zegt "niet trots" te zijn op het voorval en het incident verder te onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl