Organisaties pleiten voor proef met zelfdodingspil

  • Hans Kema

    redacteur

  • Hans Kema

    redacteur

Voor mensen die niet meer willen leven, maar niet in aanmerking komen voor euthanasie, moet een zelfdodingspil komen. Daar pleiten de Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) in Nieuwsuur voor.

Beide organisaties komen met voorstellen voor een proef met een laatste-wil-middel, een dodelijke pil. Na decennia van mislukte voorstellen, een burgerinitiatief en onlangs het advies van de commissie-Schnabel, vinden de twee organisaties het tijd voor volledige autonomie over het levenseinde.

De commissie-Schnabel concludeerde begin februari dat er geen noodzaak is om de Wet toetsing levensbeëindiging aan te passen. Hulp bij zelfdoding blijft strafbaar, en een zelfmoordpil of 'pil van Drion' komt er niet. Volgens de commissie zijn er al voldoende mogelijkheden voor euthanasie in Nederland.

Arts

Daar zijn beide organisaties het niet mee eens. Mensen die 'klaar zijn met leven', maar geen dodelijke ziekte hebben, komen in beginsel niet in aanmerking voor euthanasie.

Om die reden wil de NVVE in januari volgend jaar een proef starten met een dodelijk middel voor mensen vanaf 75 jaar, nadat ze zijn geweigerd voor euthanasie. Een arts moet in hun voorstel nog wel controleren of het dodelijk middel mag worden gegeven.

Vanaf 18 jaar

De Coöperatie Laatste Wil vindt dit voorstel niet ver genoeg gaan, en wil een proef doen voor leden vanaf 18 jaar. Daar wordt geen arts bij betrokken, wel een begeleider vanuit de coöperatie.

"Jezelf dood maken, kan natuurlijk altijd. Maar in Nederland kan dat alleen op een hele nare manier, of door een strafbaar feit te plegen door spullen uit het buitenland te halen", zegt initiatiefnemer Gert Rebergen.

De coöperatie wil het liefst dat een Nederlandse farmaceut het dodelijke middel maakt. Een andere mogelijkheid is het opzetten van een systeem om al bestaande dodelijke medicijnen te gebruiken en te verspreiden onder leden. Rebergen erkent dat zo'n middel alleen onder strikte regels kan worden afgegeven.

'Op hoge leeftijd moet je je leven kunnen afbreken'

Hajo Fleming is 84 jaar oud en is lid van de Coöperatie Laatste Wil. "Ik zie mensen die heel ongelukkig in het bejaardentehuis zitten te wachten. Dat is een afschuwelijk einde van het leven, dat niets toevoegt aan de waarde van het leven."

Hij heeft geen vertrouwen in de euthanasiewet. "Dan moet ik op mijn sterfbed met twee verschillende artsen onderhandelen over mijn wens. Stel ik heb maar twee kwalen, en ze zeggen dat dat niet voldoende is. Dat vind ik schandelijk."

Volgens de euthanasiewet die sinds 2002 van kracht is, is euthanasie alleen toegestaan als twee artsen vinden dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl