Nieuwsuur
ANP

Met nog een jaar te gaan voor de verkiezingen, houdt de VVD haar jaarlijkse voorjaarscongres in Leeuwarden. De VVD'ers praten over de partijstructuur en kijken vooruit naar de verkiezingen. 

Het congres staat in het teken van de waarden van Nederland, een belangrijk campagnethema. Officieel denkt Rutte nog na of hij weer lijsttrekker wil worden, maar binnen de partij hopen ze dat hij doorgaat. 

"Ik denk dat het heel goed voor Nederland is als Rutte besluit dat hij doorgaat. Omdat ik niemand anders ken, die in deze buitengewoon moeilijke omstandigheden in staat is om het land draaiende te houden", zegt fractievoorzitter Halbe Zijlstra. 

VVD hoopt volgende verkiezingen op premierbonus

Mark Rutte is deze maand tien jaar lang partijleider van de VVD. Na een spannende strijd met Rita Verdonk - hij won nipt - was de partij tot op het bot verdeeld. Maar in de jaren die volgden, maakte Rutte de VVD de grootste en werkte hij met iedereen samen. 

Rutte staat bekend om zijn pragmatisme. In 2010 sloot hij een akkoord met de PVV, twee jaar later met de PvdA. Veel VVD'ers vinden dat Mark Rutte juist daarom bij de huidige tijdgeest past; in een tijd van politieke versplintering moet je nu eenmaal verschillende partners zoeken.

"Wat ik fantastisch vind aan Rutte is dat hij elk onderwerp dat politiek vastzit, toch in beweging krijgt", zegt Zijlstra. "Ik heb overleggen meegemaakt waarbij ik van te voren dacht kansloos, en achteraf wegliep met een compromis."

Rita Verdonk en Mark Rutte in 2006, toen nog beide kandidaat-lijsttrekker ANP

Maar is door dat pragmatisme nog wel duidelijk waar de VVD voor staat? Er klinkt regelmatig kritiek op zijn gebrek aan visie. Zijlstra geeft toe dat Rutte's sterke kant, ook zijn zwakke is. 

"Omdat hij altijd in staat is om met een oplossing te komen, en dat hoort als premier, heb je ook wel eens dat het echte VVD-profiel verwatert", zegt Zijlstra. 

JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal wil dat zijn partij meer profiel kiest. "De fractie moet zorgen dat de VVD een herkenbaar rechts-liberaal verhaal houdt. Iedereen kent de geschiedenis met Bolkestein en Wiegel: herkenbaar en betrouwbaar. Wat mij betreft moet de VVD die lijn doorzetten."

STER reclame