Een repetitie bij jeugdtheatergezelschap De Bonte Hond

'Een voorstelling in 2020? Eerst zorgen dat we er dan nog zijn'

Welke culturele instelling moet subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen krijgen, en welke niet? De Raad voor Cultuur heeft minister Jet Bussemaker geadviseerd wie de komende vier jaar voor rijkssubsidie in aanmerking moet komen.

Er werd door 118 instellingen subsidie aangevraagd. Maar lang niet iedereen krijgt die ook. 27 instellingen raken hun financiële sponsoring kwijt. Ook kunnen twee orkesten in het oosten van het land beter fuseren, schrijft de raad.

'Een voorstelling in 2020? Eerst zorgen dat we er dan nog zijn'

Toch gaat het volgens voorzitter Joop Daalmeijer beter met de culturele sector. "Toen ik vijf jaar geleden aantrad, schrok ik wat ik aantrof; het leek wel de Raad tegen Cultuur. De afgelopen jaren is er veel veranderd. Ik durf nu te zeggen dat dit de Raad vóór Cultuur is."

Volgens Daalmeijer is er op een andere manier naar subsidieaanvragen gekeken. "Volgens het principe: de toekomst is papier, en het verleden is meetbaar, kijken we nu naar instellingen."

De raad kijkt behalve naar kwaliteit en haalbaarheid van de plannen ook naar publieksbereik, ondernemerschap, educatieve taken en culturele diversiteit.

Er is subsidie voor negen jeugdtheatergezelschappen. Wij horen er niet bij.

BonteHond

Goed nieuws was er onder meer voor de Nationale Opera en het Teylers Museum. Het museum in Haarlem doet het volgens de raad vooral goed op educatief gebied.

Het advies was pijnlijk voor jeugdtheatergezelschap BonteHond uit Almere. "Er is subsidie voor negen jeugdtheatergezelschappen in Nederland. En wij horen er helaas niet bij."

Roeland Dekkers, zakelijk leider van BonteHond, vindt het jammer dat ze de subsidie van ruim vijf ton niet krijgen. "Dat heeft gevolgen voor de lange termijn. Nadenken over voorstellingen in 2020 kan nog niet, ik moet eerst zorgen dat we er dan nog zijn."

Fors bezuinigd

Veertien cultuurinstellingen krijgen een herkansing, waaronder het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Zij moeten opnieuw een aanvraag doen willen ze in aanmerking komen voor subsidie.

In totaal heeft het ministerie 220 miljoen euro per jaar beschikbaar voor cultuursubsidies. De afgelopen jaren is er fors bezuinigd. De raad vindt dat de instellingen zich daarna knap hebben herpakt.

Toch hebben de bezuinigingen ook diepe sporen achtergelaten. "Het zijn vooral de makers, kunstenaars en het personeel die financieel de klappen opvangen. Zij werken vaker in deeltijdaanstellingen, als zzp’er en voor relatief zeer lage vergoedingen", schrijft de raad.

De adviezen van de Raad voor Cultuur staan nog niet vast, maar worden doorgaans wel overgenomen. Op Prinsjesdag worden definitieve cultuursubsidies bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl