Nieuwsuur
ANP

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist tegen de politicus Jos van Rey. Ook mag hij als het aan het OM ligt drie jaar lang geen publiek ambt bekleden. 

De oud-VVD'er wordt verdacht van onder meer corruptie, het schenden van het ambtsgeheim en het ronselen van stemmen.

Twee jaar cel geëist tegen oud-wethouder Jos van Rey

Volgens het OM heeft Van Rey als wethouder in Roermond het vertrouwen in het openbaar bestuur geschaad. Zo lekte hij uit de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Verder zou Van Rey smeergeld hebben aangenomen van de zakenman Piet van Pol, met hij bevriend is. Ook tegen Van Pol eiste het OM twee jaar gevangenisstraf. 

Het proces in de rechtbank Rotterdam draait vooral om de jarenlange vriendschap tussen Van Rey en Van Pol. Het OM verdenkt Van Rey ervan dat hij in ruil voor geld en reisjes zijn vriend bouwopdrachten heeft gegund in Roermond. Ook zou hij geld hebben witgewassen.

Lekken, ronselen, frauderen

Daarnaast wordt Van Rey verdacht dat hij tijdens een procedure voor een nieuwe burgemeester vertrouwelijke informatie heeft gelekt aan een van de kandidaten. De oud-wethouder gaf toe dat hij partijgenoot en kandidaat-burgemeester Ricardo Offermanns heeft gebeld met voorinformatie. 

Maar volgens Van Rey was dit 'klankborden', wat normaal zou zijn bij burgemeestersbenoemingen. Alle partijen overleggen met hun kandidaten hoe ze de meeste kans maken op een benoeming, stelt hij. 

Wat hier is gebeurd is te absurd voor woorden.

Jos van Rey

Dat Van Rey totaal geen inzicht in zijn eigen handelen toonde moet volgens het OM strafverzwarend werken. Ook vandaag liet Van Rey geregeld zijn misprijzen over het proces blijken. 

Hij maakte voortdurend afkeurende gebaren en liep zelfs twee keer de rechtszaal uit. Op het moment dat de officier de eis uitsprak, was hij echter stoïcijns. 

Na afloop zei Van Rey dat hij "totaal perplex" is door de uitspraak. "Ik heb veertig jaar keihard geknokt voor de burgers in dit land", zei hij na het verlaten van de rechtbank. "Dit is blijkbaar de dank hiervoor. Wat hier is gebeurd is te absurd voor woorden." 

Volgende week komen de advocaten aan de beurt om hun cliënten te verdedigen. De uitspraak volgt vermoedelijk in de tweede helft van juni.

STER reclame