TTIP ook onder vuur in Verenigde Staten

Niet alleen in Europa wordt er geprotesteerd tegen TTIP, ook in de Verenigde Staten is er steeds minder animo voor het handelsverdrag. Was in 2014 nog ruim de helft van de Amerikanen voorstander van TTIP, inmiddels is dat nog geen twintig procent.

TTIP moet het grootste handelsverdrag ooit worden. Er komen afspraken in te staan die handelsbelemmeringen tussen de Verenigde Staten en Europa moeten wegnemen.

Uit geheime documenten van Greenpeace blijkt dat de onderhandelingen over het verdrag zeer moeizaam verlopen. Rond de zomer zou er een overeenkomst moeten liggen, maar het is de vraag of dat gaat lukken.

Protest in campagnes

In de VS valt het debat over TTIP middenin de verkiezingscampagne. Het protest tegen het verdrag wordt vooral gevoerd door presidentskandidaten Bernie Sanders en Donald Trump. Beide voeren felle campagne tegen meer vrijhandel.

TTIP ook onder vuur in Verenigde Staten

Donald Trump, koploper bij de Republikeinen, stelde al eerder de Amerikaanse bijdragen aan de NAVO, en de Verenigde Naties aan de orde. Maar Trump boekt vooral succes met zijn tirades tegen vrijhandelsverdragen.

Die verdragen hebben, volgens hem, veel Amerikanen hun baan gekost. Obama, maar ook Bill Clinton, hebben de belangen van Amerikanen verkwanseld, stelt Trump.

Dit akkoord is nog erger dan ik dacht.

Bernie Sanders

Ook Democraat Bernie Sanders is fel tegenstander. "Dit akkoord is nog erger dan ik dacht. Het verdrag is een voortzetting van rampzalig handelsbeleid dat onze industriesteden heeft verwoest", staat er op zijn site.

Sanders doelt onder meer op het NAFTA-akkoord, een vrijhandelsverdrag tussen Amerika, Canada en Mexico uit 1994. Het verdrag is het schrikbeeld van Amerikanen uit de oude industriestaten als Michigan en Ohio.

NAFTA maakte veel producten goedkoper en bezorgde veel Amerikanen een hogere levensstandaard. Maar niet iedereen profiteerde, veel banen gingen verloren omdat de industrie verplaatste naar Mexico.

Clinton

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton was als minister van Buitenlandse Zaken nog voorstander van handelsverdragen. Ze was jarenlang betrokken bij eenzelfde soort handelsverdrag - TPP - een akkoord tussen twaalf landen rond de Stille Oceaan.

Maar onder druk van de populariteit van Sanders en Trump, is ze gaan schuiven. Eind vorig jaar keerde ze zich tegen TPP. Ook over het handelsverdrag met Europa, dat ooit door haar werd aangeprezen als een 'economische NAVO', blijft ze tegenwoordig stil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl