Oekraïne had geen afstand moeten doen van zijn kernwapens. Dat zegt oud-president Leonid Kravchuk. "Hadden we onze kernwapens nog maar. Dan waren ze nu heel anders met ons omgegaan", zegt hij in een interview met Nieuwsuur.
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie beschikte Oekraïne ineens over kernwapens. Die kernwapens gingen naar Rusland, in ruil daarvoor zouden de Oekraïense grenzen gerespecteerd worden.
Dat akkoord blijkt volgens Kravchuk nu een dode letter. Hij voelt zich bedrogen. "Ik ben door alle ondertekenaars van het Boedapest Memorandum bedrogen. En Rusland weet dat."

De oud-president is niet verrast door de agressieve politiek van de Russische president Poetin. "Poetin verbaast mij niet. Omdat ik weet dat Rusland al 150 jaar oorlog voert, op verschillende manieren. Ze zijn nu betrokken bij alle brandhaarden. De afgelopen 150 jaar heeft zich een agressieve, militaire, politieke elite gevormd."
Dat Europa zich wel verbaast, vindt hij onbegrijpelijk. "Zorg dat je Rusland kent. Bestudeer niet alleen de geschiedenis van de afgelopen vijf jaar, maar de hele geschiedenis. Dan zie je dat de politiek van Poetin diepe historische wortels heeft."
“Naast de Oekraïense regering zijn er nog 45 miljoen Oekraïners, die worden gestraft door ze buiten Europa te houden.
Volgens Kravchuk maakt Rusland het niet mogelijk voor Oekraïne om voor Europa te kiezen. Terwijl het merendeel van de Oekraïners dat wel graag wil. "Dat doet pijn. Europa kan die pijn niet voelen. Het neemt alleen waar."
Hij vindt de uitkomst van het referendum in Nederland dan ook onrechtvaardig. Volgens hem is Oekraïne het slachtoffer geworden van het anti-Europese sentiment in Nederland.
"Ik kan begrijpen dat de Nederlanders vinden dat de Oekraïense regering niet doet wat zij zou moeten doen wat betreft hervormingen en corruptie."
"Maar naast de Oekraïense regering zijn er nog 45 miljoen Oekraïners. Misschien hebben zijn een fout gemaakt door deze regering te kiezen, maar mensen maken nu eenmaal fouten. Daarom hoef je ze nog niet te straffen door ze buiten de Europese gemeenschap te houden."
- Rellen na avondklok
Politie tevreden over relatief rustige avond: 'Grote escalaties voorkomen'
In Rotterdam werden 81 mensen gearresteerd, maar van geweldsuitbarstingen was geen sprake.
Brussels vaccin-debacle: heeft de Commissie zichzelf in de vingers gesneden?
Farmabedrijf AstraZeneca zal in het eerste kwartaal slechts zo'n 30 miljoen vaccins leveren aan de EU-lidstaten. Dat is veel minder dan de 80 miljoen vaccins waar op werd gerekend.
- liveblog
Eerste Nederlander heeft tweede coronaprik gekregen • Vanmiddag Kamerdebat over rellen
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 26 januari.