Oostenrijk scherpt asielwet aan, Italië reageert woedend

Oostenrijk vreest een toename van het aantal migranten en verscherpt het asielbeleid steeds verder. De regering verwacht dat het aantal migranten zal verdubbelen tot 300.000 omdat de Balkanroute sinds de Turkijedeal is afgesloten.

Om te voorkomen dat migranten vanuit Italië de grens oversteken, worden vanaf juni grenscontroles ingevoerd. Ook heeft de regering gisteren een strengere asielwet aangenomen.

Met de nieuwe wet mogen vluchtelingen het land worden uitgezet als er teveel zijn, zonder dat ze de kans krijgen om asiel aan te vragen. Eerder kondigde het land al aan dat het dit jaar maximaal 37.500 vluchtelingen opneemt.

Oostenrijk scherpt asielwet aan, Italië reageert woedend

De regering staat onder druk om harder op te treden tegen immigratie nadat de eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen is gewonnen door Norbert Hofer van de extreem-rechtse partij FPÖ.

Oostenrijk dreigde de afgelopen dagen met een complete sluiting van de Brennerpas als Italië te weinig zou doen om de migrantenstroom tegen te houden. Maar na een gesprek tussen beide ministers van Buitenlandse Zaken lijkt dat nu van de baan.

De extreem-rechtse presidentskandidaat Norbert Hofer

Italië noemt de plannen van Oostenrijk schaamteloos en overdreven. Volgens premier Renzi is het aantal vluchtelingen dat de afgelopen maanden via de Middellandse Zee Italië heeft bereikt, lager dan in dezelfde periode in 2014 en nagenoeg hetzelfde als vorig jaar.

Het plan druist in tegen de Europese regels, de geschiedenis, de logica en de toekomst, vindt Renzi. Daarnaast maakt hijs zich zorgen over het verkeer. De Brennerpas is van groot belang voor de transportsector en in de zomer voor het toerisme.

Amnesty International vindt de nieuwe Oostenrijkse asielwet een schending van de internationale wetgeving. "Als een land migranten zonder een asielprocedure het land uitzet of detineert, gaat dit in tegen de internationale afspraken."

Ik zou niet zeggen dat we in paniek zijn. Het is sterker dan dat, het is angst.

Domenico Manzione

Het merendeel van de bootvluchtelingen die vanuit Libië de oversteek naar Italië wagen, zijn economische vluchtelingen. Op de boten die door de kustwacht van zee worden gehaald, zitten voornamelijk mensen uit Gambia, Nigeria en Senegal. De meesten van hen krijgen vrijwel zeker geen asiel.

Italië vraagt de Europese lidstaten dringend om hulp. Maar de autoriteiten hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan. "Ik zou niet zeggen dat we in paniek zijn. Het is sterker dan dat, het is angst", zei Domenico Manzione, staatssecretaris Immigratiezaken eerder tegen Nieuwsuur.

"Angst die niet meteen te maken heeft met cijfers. We hebben te maken met een realiteit die gaat over mensen. Een realiteit waar de internationale gemeenschap veel meer mee zou moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl