Angela Merkel na de uitreiking van de Four Freedoms Awards 2016

Betrekkingen Nederland-Duitsland niet eerder zo goed

De verhoudingen zijn nog nooit zo innig geweest: Nederland en Duitsland zijn het over alle grote internationale kwesties volledig eens. Vanochtend ontving de Duitse bondskanselier Angela Merkel de 'Four Freedoms Award', onder meer voor haar moreel leiderschap in de vluchtelingencrisis.

Betrekkingen Nederland-Duitsland niet eerder zo goed

Beoordelen

Volgens de Roosevelt Foundation, die een rol speelt in de toekenning van de Award, krijgt Merkel de onderscheiding voor haar leiderschap. "Merkel steekt haar nek uit om te verkondigen dat er vrijheid van godsdienst is en dat je mensen alleen op hun handelen kunt en moet beoordelen", zei Han Polman, voorzitter van de Roosevelt Foundation, vandaag.

Tijdens de vluchtelingencrisis is ze opgestaan en heeft ze duidelijk gemaakt dat het hier om mensenrechten gaat.

Han Polman, voorzitter Roosevelt Foundation

Merkel krijgt de prijs ook voor haar rol in de aanpak van de financiële crisis in Europa en voor haar inzet om het conflict in Oekraïne diplomatiek op te lossen. Ook roemt het juryrapport haar morele leiderschap als bondskanselier van alle Duitsers, tegen de achtergrond van de opkomst van de anti-islambeweging Pegida.

Premier Mark Rutte roemde Merkel vandaag ook om haar inzet voor een vrij verenigd Duitsland. "Je handelt vanuit de innerlijke overtuiging dat Duitsland en Europa in de wereld een baken van vrijheid, stabiliteit en vooruitgang voor iedereen moeten zijn."

"In de eurocrisis was jouw vaste hand doorslaggevend voor een oplossing. In het Oekraïne-conflict speelde je een belangrijke rol bij het vinden van een diplomatieke oplossing en deëscalatie. Je laat dagelijks zien hoezeer humanitaire problemen je aan het hart gaan. Elke dag zet je je in voor Syrië en ook andere regio’s waar mensen vluchten", zei Rutte.

Mensenrechten

Ook de organisatie van de Four Freedoms Award prijst Merkel voor haar toewijding aan de humanitaire plicht van Europa dat mensen opvangt die op de vlucht zijn voor oorlog en conflict. "Tijdens de vluchtelingencrisis is ze opgestaan en heeft ze duidelijk gemaakt dat het hier om mensenrechten gaat", aldus Polman.

Stapje voor stapje je doel bereiken, dat is je kracht.

Mark Rutte over Angela Merkel

Merkel op haar beurt bracht tot uitdrukking dat ze dankbaar was dat Nederland ondanks de Duitse bezetting en de gruwelijkheden die plaats vonden tussen 1940 en 1945 een trouwe bondgenoot is geworden. "Onze verhouding is een voorbeeld voor Europese verbondenheid", zei ze.

Volwassener

Vanmiddag kreeg de Duits-Nederlandse vriendschap nog een zakelijk tintje. In Eindhoven was Merkel met drie ministers uit haar kabinet gekomen om samen met Nederlandse collega’s het belang van innovatie te benadrukken.

"De Duits-Nederlandse dag laat vandaag - los van de gebeurtenissen zelf - nog iets anders zien: het lijkt alsof de relatie tussen beide landen een stuk volwassener en meer ontspannen is geworden", zegt Duitslandkenner Dieuwke van Ooij, chef van de buitenlandredactie bij Nieuwsuur.

"Merkel heeft in Nederland haar trouwste bondgenoot gevonden en langzaamaan de enige bondgenoot die zonder kritiek achter haar beslissingen staat."

Ook Rutte heeft er geen moeite mee zijn Duitse collega zonder verwijzing naar de geschiedenis te prijzen om haar volhardende manier van politiek bedrijven. "Stapje voor stapje je doel bereiken, dat is je kracht", aldus Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl