President Widodo

Widodo brengt niet de verandering waar Indonesiërs op hoopten

  • Michel Maas

    Correspondent Zuidoost-Azië

  • Michel Maas

    Correspondent Zuidoost-Azië

Vanaf morgen brengt de Indonesische president Joko Widodo een bezoek aan Nederland. Hoog op de agenda staan de versterking van de economische banden tussen Indonesië en Nederland, en de strijd tegen terrorisme. Widodo is erop uit de betrekkingen aan te halen.

Human Rights Watch roept de Nederlandse regering op om de mensenrechten in Indonesië te bespreken. De organisatie waarschuwt dat Indonesië niet vooruit gaat, maar afglijdt in de richting van de donkere tijden van dictator Soeharto.

In 2014, toen Widodo werd gekozen tot president, waren de verwachtingen nog hooggespannen. Hij zou een einde maken aan de corruptie in het land en zorgen voor openheid van bestuur. Maar twee jaar later is daar weinig van terechtgekomen.

Widodo brengt niet de verandering waar Indonesiërs op hoopten

Daadkrachtig

Joko Widodo, in de volksmond 'Jokowi' genoemd, was voordat hij president werd enorm populair als daadkrachtige burgemeester van de stad Surakarta, en later als gouverneur van de hoofdstad Jakarta.

Widodo presenteerde zich als een man van het volk. Hij werd bekend vanwege de onaangekondigde bezoekjes aan wijken in de stad, en aan de no-nonsense manier waarop hij problemen te lijf ging.

Hij was toegankelijk en bescheiden, en hij kwam niet - zoals zoveel andere bestuurders - voort uit de politieke elite die wordt vereenzelvigd met corruptie en machtswellust.

Widodo was toen hij president werd enorm populair onder de bevolking

De kiezers hoopten dat hij de man was die verandering zou brengen. Dat is tot nu toe tegengevallen. Zo blijft de beloofde openheid van bestuur steken in de ondoorzichtige bureaucratie.

Xenofobie

Het economisch beleid van zijn regering wordt gekenmerkt door nationalisme dat grenst aan xenofobie. Voor veel buitenlandse investeerders is dat een groeiende belemmering, die de voorkeur geven aan 'gemakkelijker' landen om zaken mee te doen.

Ook op het gebied van mensenrechten valt zijn bewind tot nu toe tegen. In zijn campagne beloofde hij een einde te gaan maken aan intimidatie en geweld tegen minderheden, maar in de praktijk bepalen radicale knokploegen wat er gebeurt.

Religieuze minderheden als de ahmadiyya, sjiieten en christenen worden openlijk belaagd en onder Widodo's bewind hebben radicalen ook de aanval geopend op seksuele minderheden, de LHBT. De president heeft zich niet openlijk tegen deze intimidatie uitgesproken, en dat heeft ertoe geleid dat de kracht van de knokploegen alleen maar is toegenomen.

Een transgender in Indonesië

In die sfeer staat ook de vrijheid van meningsuiting onder druk. Buitenlandse journalisten worden geweerd uit Papoea en andere 'gevoelige' gebieden.

Een poging van de president om de provincie Papoea open te stellen voor de buitenlandse media werd door zijn eigen ministers getorpedeerd. Binnenlandse journalisten staan onder evenveel druk, onder meer van de islamitische radicalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl