Nieuwsuur
EPA

"We moeten ernaar streven dat bedrijven belasting betalen in het land waar ze winst maken. Daar zouden andere belastingbetalers al veel baat bij hebben." Dat stelt EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging in een interview met Nieuwsuur.

Vestager begrijpt dat bedrijven hun belasting zo voordelig mogelijk willen organiseren. Maar het is ethisch onjuist, vindt ze. "Het is belangrijk dat bedrijven bijdragen aan de maatschappij waarvan ze onderdeel zijn. Ze gebruiken de infrastructuur, de inwoners en de overheid. Bedrijven horen daar belasting over te betalen, net als iedere andere belastingbetaler."

'Bedrijven moeten belasting betalen in land waar ze winst maken'

Wat mij verraste is de omvang van de affaire.

Margrethe Vestager

De onthullingen in de Panama Papers zijn volgens Vestager waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. "Wat mij verraste is de omvang van de affaire. Het gaat over miljarden euro's waarover belasting betaald had moeten worden."

Vestager vindt dat de belastingaangifte van bedrijven transparanter moet. Ook wil ze dat het "grijze gebied" over wat wel en niet mag, kleiner wordt.

Ze heeft de onthullingen aangegrepen om een nieuw voorstel van de Europese Commissie erdoor te krijgen. In het voorstel worden de grootste bedrijven binnen de EU verplicht om informatie over winst en belastingen openbaar te maken.

Maar volgens critici is dat een te "slap voorstel", omdat het alleen zou gelden voor bedrijven die meer dan 750 miljoen euro omzet draaien.

Starbucks

Vestager ging vorig jaar de strijd aan met belastingconstructies die landen maken met grote bedrijven. Ze tikte Nederland op de vingers voor de fiscale deal met het Amerikaanse bedrijf Starbucks. Door de afspraken die de Nederlandse fiscus met de multinational maakte, werden de lasten verlaagd. 

Starbucks kreeg sinds 2009 naar schatting twintig tot dertig miljoen euro aan belastingvoordeel. "Dit is illegaal volgens de EU-regels over staatssteun. Starbucks moet net zoveel belasting betalen als Nederlandse bedrijven. Dat gebeurt nu niet en dat moet worden aangepast."

NOS / Lars Boogaard

Nederland hoeft volgens Vestager niet bang te zijn dat grote bedrijven vertrekken uit Nederland als er geen belastingvoordeel meer is. 

"Nederland, en Europa hebben zoveel andere kwaliteiten dat speciale belastingvoordelen niet nodig zijn. Het is een van de grootste markten in de wereld, met hele goede infrastructuur en extreem hoogopgeleide mensen. Er zijn veel andere goede redenen om hier zaken te doen." 

Wie is Eurocommissaris Margrethe Vestager

STER reclame