Nieuwsuur Buitenland

Positie president Dilma Rousseff verder op de tocht

AFP

Nadert het einde van het presidentschap van Dilma Rousseff? Het Braziliaanse parlement stemde gisteren na een urenlange stemming in met de afzettingsprocedure. Als de Senaat ook groen licht geeft, is de kans groot dat Rousseff binnenkort moet aftreden. 

Positie president Dilma Rousseff verder op de tocht

Zowel aanhangers als tegenstanders van Rousseff volgden buiten het parlement via grote schermen de stemming. De tegenstanders waren gekleed in de kleuren van de Braziliaanse vlag, de aanhangers droegen het rood van de Arbeiderspartij van Rousseff. 

Na de beslissende stem barstte er een groot feest los in het vak van de voorstanders van de afzetting. "Dit is de geboorte van een nieuw Brazilië. Een Brazilië met een echte democratie, met respect voor recht en wet. Alles zal beter worden", riep een jonge voorstander uitgelaten.

Brazilianen vieren de uitslag van de stemming alsof ze wereldkampioen zijn

Teleurgesteld

"Het land is vanmorgen erg verdeeld ontwaakt. Er staan vast veel mensen te juichen om dit resultaat. Maar een groot deel van de mensen is ook teleurgesteld", zegt Fábio de Castro, docent aan het Latijns-Amerika Instituut CEDLA in Amsterdam.

"De manier waarop dit proces zich heeft voltrokken, heeft ze pijn gedaan. Dat de wet misbruikt is om een president af te zetten zonder dat er corruptie ten laste is gelegd." 

De Castro denkt dat de tweedeling voor meer problemen zal zorgen. "Maar misschien zet het mensen aan het denken welke positie ze moeten innemen." 

Nu er een twee derde meerderheid in het parlement is, volgt er over enkele weken nog een stemming in de Senaat. Daar is geen twee derde meerderheid nodig, een gewone meerderheid volstaat. Als Rousseff die stemming ook verliest, wordt ze tijdelijk op non-actief gesteld. 

De Senaat buigt zich na die eerste stemming binnen 180 dagen nogmaals over het afzettingsproces. Als ook twee derde in de Senaat instemt met de afzetting, moet Rousseff definitief vertrekken. 

Ook de opvolger van Rousseff wordt verdacht van corruptie.

Fábio de Castro

"Als Rousseff moet vertrekken, dan wordt de vicepresident Michel Temer, president. Hij is van de partij die met de Arbeiderspartij in de coalitie zit, een centrumrechtse partij. Maar ook tegen hem wordt ook mogelijk een afzettingsprocedure gestart omdat hij fiscale wetgeving heeft overtreden." 

Als dat gebeurt, wordt de voorzitter van het parlement, Eduardo Cunha, president. "Hij is van dezelfde partij als Temer. Maar ook hij is betrokken bij een groot corruptieschandaal met meer dan tien miljoen dollar op Zwitserse banken en smeergeld."

Het kan volgens De Castro het begin van een derde politieke stroming zijn. "Want het ziet ernaar uit dat geen van de politieke partijen kan vertegenwoordigen waarnaar de bevolking op zoek is. "

Michel Temer AFP

STER reclame