President Hollande tijdens de toespraak

Hollande probeert imago te redden met interview

Een reddingsactie voor zijn herverkiezing. Zo wordt het live-interview gezien dat president François Hollande vanavond geeft op de Franse televisie. Bijna nooit deed een Franse president het zo slecht in de peilingen. De meeste Fransen zien hem liever komen dan gaan.

Correspondent Ron Linker volgt de toespraak van Hollande. Is de president erin geslaagd iets van de teleurstelling bij de Fransen weg te nemen?

Hollande probeert imago te redden met interview

Het vertrouwen in Hollande leefde even op na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar. Maar zijn recente mislukte wetsvoorstel, om terroristen hun Franse paspoort te ontnemen, heeft zijn positie nog verder verzwakt.

Vandaag kwam er voor hem weer een desastreuze peiling naar buiten. Daaruit blijkt dat voor de geplande presidentsverkiezingen van volgend jaar, 76 procent liever een andere socialistische kandidaat verkiest.

Het is maar de vraag of de Franse president de bevolking met het tv-interview weer een beetje voor zich gaat winnen. Voorafgaand heeft 80 procent van de Fransen aangegeven geen interesse te hebben in het interview met Hollande en dus niet te gaan kijken.

Teleurgesteld

"Het lijkt alsof iedereen teleurgesteld is in Hollande", zegt correspondent Ron Linker. "Vooral zijn eigen achterban is ontevreden over het uitblijven van resultaten tijdens de eerste vier jaar van zijn presidentschap. Met name wat betreft de werkloosheid, die staat in Frankrijk nog altijd op 10 procent."

Ook wil de Franse economie maar niet aantrekken. In het land zijn er aanhoudende, soms ook harde demonstraties tegen de hervormingen en tegen het falen van de regering om de hoge werkloosheid terug te dringen.

Deelnemers aan Nuit Debout in Parijs kijken naar de toespraak van Hollande

Nuit Debout

De plannen van Hollande om het makkelijker te maken voor werkgevers om personeel te ontslaan, stuitten op veel weerstand van vooral jonge, linkse Fransen. Eind maart gingen honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de plannen.

Dat protest mondde uit in de beweging Nuit Debout, waarbij elke nacht door een grote groep mensen op de Place de la République in Parijs wordt geprotesteerd tegen sociale onrechtvaardigheid.

"Bij zijn aantreden in 2012 heeft Hollande gezegd dat de jeugd zijn grote prioriteit zou zijn, maar dat heeft hij niet waargemaakt", zegt Linker. "Juist de jongeren protesteren nu tegen hem. Nuit Debout is het teken van de grote teleurstelling in Hollande. Hij staat met zijn rug tegen de muur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl