Koe met kalveren

Grote risico's aan 'kalvermotie'

Mag een kalf meteen na de geboorte worden gescheiden van de koe? Die discussie is weer actueel door een motie van de Partij voor de Dieren. Die wil dat het kabinet met een plan komt om kalveren verplicht nog een tijd bij de koe te laten blijven.

Een Kamermeerderheid heeft zich achter de motie geschaard. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat er juist veel nadelen zitten aan het langer houden van kalfjes bij de koe.

Grote risico's aan 'kalvermotie'

Dierenwelzijn

Volgens Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vertonen koeien meer natuurlijk gedrag als ze langer bij hun moeder blijven en is het goed voor het dierenwelzijn. Het vroeg scheiden is volgens haar onnatuurlijk.

"De kalveren krijgen in een emmer wat melk, ze worden in eenling-boxen gehouden en ze hebben vaak diarree. Maar als je een kalf bij de koe houdt, dan zijn ze sterker, hebben minder last van ziektes en kunnen daardoor ook regelmatiger groeien. Dat is veel natuurlijker", aldus Thieme.

Boeren zijn het daar helemaal niet mee eens, 75 procent van de melkveehouders is tegen het plan, blijkt uit een enquête. Ze vinden het hartverscheurend om een kalf pas na enige tijd bij een koe weg te halen. Het is volgens de boeren het beste om een kalf na de geboorte juist zo snel mogelijk bij de koe weg te halen.

Protest boerinnen tegen kalveren langer bij koe

"Koeien zijn geen mensen; het is juist zielig om dat pas na enige tijd te doen. In de natuur loopt een kalf ook niet de hele dag bij de koe." Volgens de boeren is de wens van de Kamer meer gebaseerd op emotie dan op de mening van deskundigen en gaat de Kamer in tegen een eeuwenoude werkwijze.

Hans Hopster van Hogeschool Van Hall Larenstein deed in opdracht van de Duurzame Zuivelketen onderzoek. Hij is niet enthousiast over het plan van de Partij voor de Dieren. "Op de korte termijn zie ik veel concrete nadelen, op de lange termijn speculatieve voordelen."

Hij onderschrijft dat later scheiden meer stress oplevert. "Op basis van literatuur hebben we gezien dat als je het kalf langer bij de koe houdt, je de band tussen koe en kalf ook versterkt. Als je de koe dus langer de tijd geeft, wordt de onrust bij de uiteindelijke scheiding alleen maar groter."

Op de korte termijn zie ik veel concrete nadelen, op de lange termijn speculatieve voordelen.

Onderzoeker ​Hans Hopster, Hogeschool Van Hall Larenstein

Uit het onderzoek van Hopster blijkt ook dat er juist meer risico's op de overdracht van ziekten zijn, er onvoldoende zicht is op de inname van de juiste voedingsstoffen, er gevaar bestaat dat het kalf wordt ondergelopen of wordt platgedrukt in de stal en dat het later scheiden tot veel meer stress leidt bij het kalf.

Ook dierenartsen onderschrijven de aangetoonde risico's en nadelen. Veearts Mark van der Heijden is voor de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde voorzitter van de vakgroep die zich bezig houdt met runderen. Hij zegt: "op het moment dat koe en kalf een band hebben en je dat gaat scheiden, levert dat stress op. De koe wordt vatbaarder voor aandoeningen en wij moeten er als dierenarts bijkomen."

Natuurlijke afstand

Toch zijn er ook boeren die wel naar tevredenheid het kalf langer bij de koe houden. Bio-boer Piet IJzendoorn houdt de kalfjes 3 tot 3,5 maand bij de koe. "Dat is het punt dat er een natuurlijke afstand groeit tussen moeder en kalf. Die kalfjes zoeken elkaar dan op als groep en dan moeten ze zichzelf leren redden."

Staatssecretaris van Landbouw Martijn van Dam onderzoekt de kwestie en komt binnenkort met een plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl