Nieuwsuur
AFP

Het is de zoveelste uitspraak van Donald Trump die voor ophef zorgt. Vrouwen die abortus plegen, moeten worden gestraft, zei de Republikeinse presidentskandidaat vannacht in een televisie-interview. 

Trump beledigde al eerder moslims en Mexicanen, maar had daar tot nu toe geen last van in de peilingen. Hoe ver kan een presidentskandidaat gaan voordat het zijn populariteit schaadt en kiezers weglopen? 

Nieuwsuur spreekt met David Corn, politiek analist van NBC in Washington.

In een interview zei Trump vannacht dat als abortus wordt verboden in de Verenigde Staten, sommige vrouwen dat alsnog illegaal zouden doen. "Dan moet er een vorm van straf op staan", zei Trump. Welke straf wist hij nog niet. 

Die opmerking kwam hem meteen op felle kritiek te staan, waarna hij snel een deel van zijn woorden inslikte. Niet de zwangere vrouw, maar de dokter die de abortus uitvoert moet worden gestraft, lichtte hij later toe.  

Democraten en Republikeinen reageerden verontwaardigd. Niet voor het eerst, maar wel met een ongekende felheid. De Democratische kandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders reageerden vol afschuw. 

En ook voor de Republikeinen ging Trump te ver. "Natuurlijk moeten we vrouwen niet strafbaar stellen", reageerde zijn rivaal Ted Cruz. "We moeten ervoor zorgen dat vrouwen hun waardigheid behouden en het ongelofelijke geschenk ter wereld moeten brengen."

Trump en vrouwen

Het zal zijn populariteit bij vrouwen ook geen goed doen. Trump wordt al langer door vrouwen en pro-abortusgroepen scherp in de gaten houden. Hij is al meerdere malen uitgemaakt voor seksist vanwege zijn beledigende opmerkingen. 

Zo noemde hij vrouwen eerder "luie varkens" en "honden". Toen hij daar in een televisiedebat kritisch over werd ondervraagd door nieuwspresentator Megyn Kelly, lachte hij haar uit. 

Na het interview zei hij daarover tegen CNN: "Er kwam bloed uit haar ogen en bloed van weet ik veel waar." Kort daarna retweette hij een bericht waarin de presentatrice een bimbo, een mokkel, werd genoemd. 

Ook in de aanloop naar de volgende belangrijke voorverkiezing in Wisconsin heeft hij zich herhaaldelijk moeten verdedigen tegen kritiek op zijn conservatieve visie over 'vrouwen-zaken'.

Een van de laatste relletjes draait om zijn campagneleider Corey Lewandowski, die is aangeklaagd voor geweldpleging nadat hij journaliste Michelle Fields hardhandig zou hebben weggetrokken. 

Lewandowski ontkende in een tweet en zei dat Fields aan waanvoorstellingen leed. 

Begin deze maand publiceerde anti-Trump Super Pac een video die volgens de Republikeinse organisatie samenvat hoe Trump over vrouwen denkt. In de video citeren vrouwen uitspraken van Trump die hij de afgelopen twintig jaar deed. 

STER reclame