De informatie uit de Verenigde Staten over de Belgische broers Bakraoui kwam niet van de FBI, maar van de politie in New York. Minister Ard van der Steur moest vanochtend aan de Tweede Kamer toegeven dat hij weer fouten heeft gemaakt, en de Kamer verkeerd heeft voorgelicht.
Van der Steur vindt het "ongelooflijk vervelend" en zei dat hij ontzettend zijn best heeft gedaan om de Kamer juist in te lichten. "Toen bleek dat er iets niet goed was gegaan, hebben we gezegd dat dat onmiddellijk moest worden hersteld."
Nieuwsuur spreekt met terreurdeskundige Jelle van Buuren, oud-CIA-directeur James Woosley, en Quirine Eijkman, onderzoeker veiligheid en rechtsstaat. Verder het laatste nieuws uit Den Haag en de politieke reacties.
Klungelen
De oppositie- en coalitiepartijen in de Tweede Kamer reageerde kritisch en geschrokken. Verschillende partijen noemen de fout pijnlijk en vinden dat Van der Steur "buitengewoon aan het klungelen" is.
CDA-leider Buma benadrukte dat het gaat "om het belangrijkste wat we hebben, onze veiligheid en het voorkomen van terroristische aanslagen". Volgens Roemer van de SP "begint het een beetje een circus te worden."
En Alexander Pechtold van D66 zei dat Nederland in deze onzekere tijden op de overheid en op betrouwbare informatie rekent.
Gisteren meldde de minister de Kamer dat de FBI een paar dagen voor de aanslagen in Brussel de Nederlandse politie op de hoogte had gesteld van de criminele achtergrond van de broers. Dat blijkt nu de New York Police Department (NYPD) te zijn geweest.
Samenwerking tussen politiediensten
Op 16 maart ontving de Nederlandse politie-liaison op de ambassade in Washington een bericht van de Intelligence Division van de NYPD over de broers.
Het is heel gebruikelijk dat politie- en veiligheidsdiensten informatie delen, zegt terreurdeskundige Jelle van Buuren. De contactpersonen zijn daarbij vaak de politie-liaisons, die namens de politie in het buitenland werken.
De NYPD vertelde Nederland dat de Belgische autoriteiten sinds januari op zoek zijn naar de twee broers. De politiefunctionaris stuurde deze informatie, zoals gebruikelijk, zonder bronvermelding door aan de Nederlandse Politie. In Nederland werd aangenomen dat de informatie afkomstig was van de FBI.
Het verbaast veiligheidsdeskundige Quirine Eijkman niet dat daar verwarring over is ontstaan. "In de Verenigde Staten zijn er veel verschillende veiligheidsdiensten op nationaal en federaal niveau die informatie doorgeven."
Duizenden berichten
Ook Van Buuren vindt het niet vreemd dat er soms wat fout gaat bij de veiligheidsdiensten. "Er gaan duizenden berichten over terreur per dag de wereld over. Het idee dat er in zo'n internationale informatie-uitwisseling nooit wat misgaat moeten we achter ons laten."
De grote vraag die de minister moet beantwoorden is waarom de NYPD juist bij Nederland aanklopte, vindt Van Buuren. Tot dusver kon Van der Steur die vraag niet beantwoorden. Hij heeft beloofd navraag te doen bij de politie in New York.