Nieuwsuur
ANP

Johan Cruijff is overleden in zijn woonplaats Barcelona. De voetballegende is 68 jaar geworden. Cruijff leed al enige tijd aan longkanker.

"Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden", zo valt te lezen op zijn officiële website.

In Nieuwsuur is voetbalkenner Auke Kok te gast.

Vorig jaar maakte Cruijff bekend dat de ziekte bij hem was vastgesteld. In februari meldde hij nog dat de resultaten van de eerste behandelingen positief waren. "Ik heb het gevoel dat ik 2-0 voor sta in de eerste helft. De wedstrijd is nog niet afgelopen, maar uiteindelijk ga ik winnen", zei hij toen.

Johan Cruijf: de voetballer

Cruijf werd op 25 april 1947 geboren in het Amsterdamse Betondorp. Vanaf zijn zesde jaar trainde Cruijff al bij Ajax mee. Pas op zijn tiende verjaardag kon hij officieel lid van Ajax worden. Op 15 november 1964 maakte Cruijff als zeventienjarige zijn officiële debuut in het eerste elftal van Ajax.

Hij speelde uiteindelijk van 1964 tot 1973 voor de club. Daarna kwam hij uit voor onder andere FC Barcelona (1973-1978), Los Angeles Aztecs (1979), Washington Diplomats (1980), Levante, weer Ajax (1981-1983) en Feyenoord (1983-1984). 

Voor het Nederlands elftal kwam Cruijff 48 keer in actie. Hij scoorde in die wedstrijden 33 keer. Met Oranje verloor de voetballer de WK-finale van 1974.

Johan Cruijff in zijn tijd als speler van FC Barcelona EPA
Johan Cruijff met Willem van Hanegem in 1974 ANP

Johan Cruijff: de trainer

Ook als trainer was Cruijff succesvol. Met Ajax won hij twee keer de KNVB-beker en in 1987 de Europa Cup II. Dat herhaalde hij twee jaar later met FC Barcelona. In Catalonië bouwde hij aan een Dream Team, waarmee hij vier landstitels op rij veroverde en in 1992 voor het eerst in de clubgeschiedenis beslag legde op de Europa Cup I. 

Zowel in 1990 als in 1994 werd Cruijff genoemd om Nederland als bondscoach te leiden bij het wereldkampioenschap. Zover kwam het niet, tot ergernis van een aantal bepalende spelers.

Cruijff als trainer van FC Barcelona (1996) ANP

'Uniek sportman verloren'

Er wordt massaal gereageerd op de dood van Cruijff. Koning Willem-Alexander zegt dat Nederland een unieke sportman heeft verloren. "Woorden schieten te kort", laat de KNVB weten. Voorzitter Michael van Praag roemt zijn betekenis voor het voetbal. 

Minister Edith Schippers van Sport is diep geschokt door het overlijden. "Het is onwerkelijk. We verliezen de beste voetballer aller tijden", zegt ze. 

Johan Cruijff was wereldwijd geliefd

Ajax zegt dat de grootste Ajacied aller tijden is overleden. Op de startpagina van de club is in zwart-wit een grote foto van de voetballer gezet. "We houden voor altijd van je, Johan. Rust in vrede."

STER reclame