VRT

België al vaker doelwit van terreur

Minstens veertien doden op het vliegveld in Zaventem en twintig doden in de Brusselse metro, naast honderden gewonden. De aanslagen van vandaag zijn de zwaarste ooit in België.

Maar het land is de afgelopen jaren al vaker doelwit geweest van terreur. Een overzicht.

België al vaker doelwit van terreur

24 mei 2014 - aanslag Joods museum

De Franse Algerijn Mehdi Nemmouche schiet vier mensen dood in het Joods Museum in Brussel. Nemmouche was net terug uit Syrië en woonde een tijd in Molenbeek. Na de aanslag werd hij in Marseille gearresteerd en uitgeleverd aan België.

AFP
Een Joodse jongen legt bloemen voor de slachtoffers bij het museum in Brussel

15 januari 2015 - anti-terreuractie Verviers

Bij een schietpartij in Verviers schiet de Belgische politie twee mannen neer die van plan waren een aanslag te plegen. Een derde man wordt gearresteerd. De mannen werden al in de gaten gehouden door veiligheidsdiensten, sommigen waren teruggekomen uit Syrië.

21 augustus 2015 - Thalys-schutter

De 26-jarige Ayoub el Khazzani probeert met een automatisch geweer een aanslag te plegen op de trein van Amsterdam naar Parijs, maar Amerikaanse passagiers overmeesteren hem. Drie mensen raken gewond.

EPA
Commando's tijdens de belegering in Saint-Denis

18 november 2015 - Belegering Saint-Denis in Parijs

Na de aanslagen in Parijs belegert de Franse politie een huis in Saint-Denis. De Brusselse Syriëganger Abdelhamid Abaaoud, brein achter de aanslagen en enkele handlangers komen om in regen van honderden politiekogels.

De terreur was made in Belgium.

Franse president Hollande, vlak na de aanslagen

22 en 23 november 2015 - politieacties in Brussel en Luik

De Belgische politie is op jacht naar voortvluchtige Salah Abdeslam, die bij de aanslagen wist te ontkomen. 22 huizen worden doorzocht en 21 mensen worden aangehouden, van wie er een betrokken was bij de aanslagen. Abdeslam wordt niet gevonden. De terreurdreiging in België blijft hoog en honderden militairen patrouilleren door de straten van Brussel.

EPA
Een militair in Brussel

31 december 2015 - zes mensen opgepakt

De Belgische politie arresteert zes mensen op verdenking van het beramen van aanslagen tijdens oudejaarsfeesten in de hoofdstad.

15 maart 2016 - anti-terreuractie in Brussel

In de Brusselse deelgemeente Vorst wordt een grote anti-terreur actie gehouden. Bij huiszoekingen worden agenten onder vuur genomen. Eén verdachte wordt doodgeschoten, vier agenten raken gewond. In een van de appartementen hangt een vlag van IS en worden boeken over salafisme gevonden.

Nieuwsuur

18 maart 2016 - Salah Abdeslam opgepakt

In een safehouse in de Brusselse gemeente Molenbeek wordt verdachte Salah Abdeslam opgepakt. Minister Jambon bevestigt dat Abdeslam flink steun heeft gehad binnen de gemeenschap. Hij benadrukt dat de arrestatie ​niet het einde van de strijd is. ​

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl