Syriërs na akkoord opgesloten in 'hotspot' Chios

In het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije zijn de zogenoemde hotspots van cruciaal belang. Het is de bedoeling dat alle migranten die aankomen in Europa in een van de centra worden geregistreerd.

Syriërs die aankomen moeten worden geregistreerd als vluchteling. Zij mogen asiel aanvragen in Griekenland. Willen ze daar geen gebruik van maken, worden ze teruggestuurd naar Turkije. Officieel mogen ze daar nog tegen in hoger beroep gaan.

Correspondent Saskia Dekkers kreeg bij hoge uitzondering toegang tot het registratiecentrum op Chios, waar sinds de nieuwe regels nog veel onduidelijk is.

Syriërs na akkoord opgesloten in 'hotspot' Chios

Migranten mogen niet weg. Ze zitten inderdaad opgesloten.

Morouli Evdoxia, medewerker

In het centrum weten de Griekse autoriteiten en de medewerkers niet wat er sinds het akkoord moet gebeuren. Wanhopige Syriërs proberen informatie los te krijgen, maar kunnen door niemand worden geholpen.

"Ze mogen hier niet weg, ze zitten inderdaad opgesloten", geeft de Griekse medewerker Morouli Evdoxia toe. Ze is verantwoordelijk voor de eerste opvang.

Het registratiecentrum zit in een omgebouwde fabriekshal. De hekken van het centrum zijn sinds zondag gesloten. Zo'n elfhonderd migranten zitten er vast.

Mensen slapen op de betonnen vloer en mogen alleen tussen het gaas van het hek telefoonkaarten kopen. Voor hoelang is onbekend. "Er zijn nieuwe beslissingen, waar nog niet over is geïnformeerd. Nog niet", zegt Evdoxia.

Voor het akkoord mochten migranten nadat ze geregistreerd waren verder reizen. Dat mag nu niet meer. Gisteravond ging de allerlaatste veerboot voor migranten, die onder de oude regels vielen, naar het vaste land. "Ze moeten zich nu registreren en dan blijven ze hier. Ze kunnen niet meer weg", vertelt Evdoxia.

Migranten wachten in de hal van het registratiecentrum

Ook vandaag zijn er de hele dag bootjes met migranten aangekomen op Chios. Vaak moe en doorweekt wachten ze in het registratiecentrum op informatie. "Er gebeurt niks, we weten niet wat we moeten doen. Mensen die we vragen weten het ook niet."

Ze hebben vaak geen idee wat er met hen gaat gebeuren. Als ze horen dat ze terug moeten naar Turkije reageren ze geschrokken. "Onmogelijk, waarom doen ze dat. We hebben zoveel problemen gehad om hier te komen. Ik kan niet terug."

De Grieken wachten nog op de hulp van ruim tweeduizend EU-functionarissen die komen helpen bij de uitvoering van het akkoord. Wel is er vandaag een Turks team aangekomen dat het registreren en terugsturen van migranten gaat monitoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl