Den Haag debatteert over concept-deal met Turkije

De Tweede Kamer debatteert vanavond over de EU-top die deze week gewijd is aan vluchtelingen. Er wordt ook gesproken over het principe-akkoord dat de EU-leiders vorige week sloten met Turkije.

In het zogenoemde 'ruilplan' belooft Turkije om illegale vluchtelingen terug te nemen. In ruil daarvoor zou de EU niet 3 maar 6 miljard euro moeten bijdragen. En voor elke Syrische vluchteling die teruggaat naar Turkije, moet Europa een vluchteling opnemen uit een opvangkamp in Turkije.

In Nieuwsuur vanavond een verslag van het debat door Dominique van der Heyde.

Is het akkoord met Turkije haalbaar?

Raakvlakken

D66-leider Alexander Pechtold grijpt vandaag aan voor de lancering van een nieuw vluchtelingenplan, dat verschillen moet overbruggen. Politici moeten in het vluchtelingendebat op zoek gaan naar raakvlakken en gemeenschappelijke standpunten, en de polarisatie laten varen.

Dat moet leiden tot een 'Nationaal Actieplan Vluchtelingen', vindt Pechtold. Hij gaat er vanavond voor pleiten op een vluchtelingenbijeenkomst in Den Haag. Hij is niet aanwezig bij het debat in de Kamer.

In een opinie-artikel in NRC Next schrijft hij: "Wat we nu nodig hebben, is politieke wil. De bereidheid het goede te zien in ideeën van de ander. De moed om het eigen gelijk te laten varen."

Pechtolds voorstel gaat over punten waarover "bijkans iedereen" het eens is en voorziet in opvang in de regio, in strenge bewaking van de buitengrenzen en in snelle arbeidsdeelname en Nederlands leren. "Het is dus niet het Plan-Pechtold", aldus de D66-leider.

Mes op eigen keel

De fractieleider van D66 gaat vandaag ook in op het principe-akkoord met Turkije. "De onderhandelingen van een eventueel lidmaatschap van Turkije tot de Europese Unie moet je niet verbinden met het vluchtelingenvraagstuk", zegt Pechtold op Radio 1. "Je zet daarmee het mes op de eigen keel."

Ook het CDA is uiterst kritisch over de rol die Turkije krijgt toebedeeld. CDA-leider Sybrand Buma hekelde de afgelopen tijd de prijs die Turkije eist voor het leveren van een bijdrage aan het oplossen van de crisis. Volgens hem stelt de EU Turkije veel te makkelijk 6 miljard euro in het vooruitzicht en beloofde ook nog eens de visumliberalisatie te versnellen.

Waarschuwing

Het Europees Parlement wil geen snelle deal met Turkije over visumvrij reizen door Europa. Die waarschuwing gaven verschillende woordvoerders vorige week in Straatsburg tijdens een kritisch debat over de afspraken die de regeringsleiders met Turkije hebben gemaakt. Het EP moet over liberalisering van de visumregeling meepraten, zo is vastgelegd.

Woorden als "blanco cheque", "koehandel" en "we geven de sleutels van de Europese poort aan de sultan van Turkije", werden in het debat gebruikt. Vrijwel alle fracties van links tot rechts keurden de deal, die donderdag tijdens een top in Brussel nog officieel moet worden goedgekeurd, af.

Samsom en Zijlstra: deal Turkije verdedigbaar, praktijk nog ver weg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl