Nieuwsuur
EPA

De deelstaatsverkiezingen in Duitsland komende zondag zijn van cruciaal belang voor de machtspositie van bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. 

Als haar partij in de drie deelstaten Rijnland-Palts, Baden-Württemberg en Saksen-Anhalt grote verliezen lijdt, heeft ze niet alleen minder steun voor haar beleid in de Bondsraad, maar zullen ook haar tegenstanders in haar eigen partij CDU hun gelijk proberen te halen. 

In deel drie van de serie 'Schaffen wir das?' zoekt Nieuwsuur in de deelstaat Saksen-Anhalt naar een verklaring voor het succes van de nieuwe partij Alternative für Deutschland (AfD).

AfD op weg naar historische overwinning in Duitsland VA

Veel stemmen binnenhalen

De opkomst van de nieuwe partij Alternative für Deutschland (AfD) vormt een bedreiging voor Merkel. De partij is in het politieke gat gesprongen en scoort goed met hun anti-vluchtelingenpolitiek.

De partij zal naar verwachting met name in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt enorm veel stemmen binnenhalen. In de peilingen komt de partij inmiddels op zo'n twintig procent van de stemmen uit. Voor een nieuwkomer in Duitsland is dat een historisch resultaat.

Frauke Petry, is de landelijke leider van de AfD Nieuwsuur

Het vluchtelingenbeleid van Merkel, aanvankelijk openhartig maar inmiddels strenger, is de belangrijkste reden voor mensen in Saksen-Anhalt om op de AfD te stemmen. Maar er heerst al langer ontevredenheid.

De bevolking van deze deelstaat heeft niet echt geprofiteerd van het economische succes van de rest van het land. Ook is er veel bezuinigd op politie en andere overheidsinstellingen.

Andre Poggenburg, AfD-lijsttrekker in Saksen Anwalt Nieuwsuur

AfD-lijsttrekker Andre Poggenburg is erg populair in Saksen-Anhalt. Hij voelt zich niet verantwoordelijk voor de vele brandaanslagen op asielzoekerscentra in het oosten van Duitsland. "Het is duidelijk dat Merkel en de regering in Berlijn met hun beleid zelf voor deze aanslagen verantwoordelijk zijn."

Volgens Poggenburg is de AfD een partij die niks anders doet dan de zorgen van mensen serieus te verwoorden. "Wat wij zeggen, wordt al lang bij de mensen thuis bij de koffie besproken. Wij doen niks anders dan goed luisteren en de bezorgde burger een stem geven."

Jamshid Yektai met een medewerker Nieuwsuur

De Iraanse ondernemer Jamshid Yektai kwam ruim twintig jaar geleden naar Saksen-Anhalt. Hij werkte zich sinds zijn aankomst in Duitsland op tot eigenaar van meerdere bedrijven in de regio. 

Hij snapt dat veel oost-Duitsers bang zijn voor vluchtelingen. "Daar is de angst van oudsher groter voor. Daarbij telt mee dat vooral de oudere generatie weinig contact heeft gehad met buitenlanders."

Toch is hij hoopvol. "Ik weet zeker dat dit tijdelijk is." Hij gelooft dat Duitsland de grote vluchtelingenstroom aan kan. Tips voor nieuwkomers heeft hij wel: "pas je aan, en leer de taal. Duitsland zal zich niet aan nieuwkomers aanpassen."

STER reclame