'Rutte ondermijnt draagvlak opvang vluchtelingen'

time icon
ANP

De overheid gaat er wel degelijk vanuit dat er dit jaar ruim 90.000 asielzoekers naar Nederland komen. Dat zijn er veel meer dan de 58.000 vluchtelingen die premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer heeft gemeld. Tijdens het 'vragenuurtje' kwam het de premier vandaag op ongezouten kritiek te staan. Hij zou het toch al wankele draagvlak in de samenleving ondermijnen.

Maar Rutte zegt: "Wij houden vast aan 58.000, omdat we werken aan oplossingen." De oppositie neemt het de premier kwalijk dat hij niet eerlijk is over het aantal vluchtelingen dat Nederland dit jaar kan verwachten.

In Nieuwsuur zijn vanavond GroenLinks-leider Jesse Klaver en CDA-leider Sybrand Buma te gast.

Puzzelstukjes

GroenLinks-leider Jesse Klaver en CDA-leider Sybrand Buma hebben de premier vandaag 44 Kamervragen gesteld. Beiden ergeren zich aan de mist die door Rutte wordt verspreid over dit onderwerp. De premier mag niet blijven wegdraaien over de aantallen, de kosten en zijn plan B., vinden de Kamerleden. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Rutte ondermijnt draagvlak opvang vluchtelingen'

Verschillende partijen willen opheldering van het kabinet. PVV-leider Geert Wilders vindt dat premier Rutte de Kamer maar iets heeft wijsgemaakt toen hij sprak over 58.000 vluchtelingen. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt: "Rutte gooit een zak vol puzzelstukjes over de schutting. De Kamer moet gaan puzzelen en dan blijkt de puzzel incompleet". 

Politieke reden

Nieuwsuur meldde vorige maand al dat volgens een ambtelijke prognose dit jaar zo’n 90.000 asielzoekers naar Nederland komen. Premier Rutte sprak toen tegen dat het kabinet om politieke redenen een lager aantal hanteert: de hoge prognose zou verouderd zijn.

Volgens politiek-redacteur Joost Vullings hanteert het kabinet zelf het lagere aantal van 58.000 omdat het met beleidsmaatregelen hoopt de instroom van asielzoekers omlaag te brengen. "Het kabinet wil uitstralen dat het de vluchtelingencrisis onder controle heeft."

Uitnodiging

Verder zou een hogere inschatting de aandacht kunnen trekken van mensensmokkelaars. "Men zegt eigenlijk: 58.000 - en meer komen er niet in. Het is geen hard plafond, maar ze zullen er wel alles aan doen om dat de grens te laten zijn. Als je laat weten: wij zijn er klaar voor om er 94.000 op te vangen, dan zouden mensensmokkelaars dat als een uitnodiging kunnen zien: we moeten naar Nederland, want dat land is er klaar voor." 

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff klopt het hogere cijfer, maar is daarin het effect van verschillende maatregelen niet meegenomen. Het gaat onder meer over het aanscherpen van de asielprocedure en een akkoord met Turkije over opvang in de regio. Dijkhoff herhaalde gisteren dat het kabinet dit jaar blijft inzetten op een maximale instroom van 58.000 asielzoekers.

Tekorten

Gisteren meldden NRC Handelsblad en Reporter Radio dat de hoge asielprognose in het bestuursakkoord tussen provincies, gemeenten en het Rijk is vastgelegd.

Dijkhoff zegt dat er bij het regelen van extra opvangplekken ook van een hoge instroom van vluchtelingen uitgegaan wordt. "Het kost immers tijd om opvangplekken te realiseren, en we moeten voorkomen dat er direct tekorten ontstaan als de instroom onverhoopt toch hoger uitvalt dan voorzien." 

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame