Noodopvanglocatie Heumensoord bij Nijmegen

Aparte opvang voor homoseksuele vluchtelingen?

  • Jelmer Jansma

    verslaggever

  • Jelmer Jansma

    verslaggever

Homoseksuele asielzoekers die worden bedreigd of aangevallen in de opvang kunnen op dit moment niet naar een veilige, aparte plek worden overgebracht. Morgen stemt de Tweede Kamer over een motie van D66 om die opvang wel mogelijk te maken.

Waarschijnlijk wordt de motie aangenomen. De VVD is tegen, maar coalitiegenoot PvdA stemt voor. Kamerleden Malik Azmani (VVD) en Attje Kuiken (PvdA) zitten in de studio.

Aparte opvang voor homoseksuele vluchtelingen?

Topje van de ijsberg

Volgens COC Nederland is aparte opvang hard nodig. "Er zijn veel bedreigingen en pesterijen", zegt voorzitter Tanja Ineke. Ze noemt een aantal voorbeelden: "Iemand die een briefje onder zijn bed vindt met daarop 'kill gay' of iemand die een mes in zijn matras vindt. Het is een fors probleem."

De organisatie, die zich inzet voor LHBT's (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders), luidde in oktober in Nieuwsuur al de noodklok over de veiligheidssituatie van homoseksuele asielzoekers in (nood)opvanglocaties. Sindsdien zijn er meer klachten bij het COC binnengekomen.

"We hebben inmiddels 21 zaken kunnen documenteren", zegt voorzitter Ineke. "We vermoeden nog steeds dat dit het topje van de ijsberg is. Maar in termen van oplossingen hebben we sinds die tijd nog niet zoveel gezien."

Ze noemt de motie van D66 een stap in de goede richting. "Als de motie wordt aangenomen, moet iemand apart kunnen worden opgevangen als de veiligheid in het geding is. We gaan ervan uit dat de staatssecretaris dat beleid dan ook echt gaat uitvoeren."

COC: homoseksuele asielzoekers bedreigd in opvang

Kwetsbaar

De 20-jarige Omar werd gepest en bedreigd in de opvang in Zaandam waar hij verbleef. "Een jongen zei bijvoorbeeld dat hij de vloer wilde aanvegen met mijn lichaam. Dat maakte me erg bang. Maar ik denk dat andere homoseksuele vluchtelingen nog veel ergere dingen hebben meegemaakt."

Inmiddels woont Omar bij een Nederlandse vriendin die hoorde over zijn situatie. "Ik heb veel geluk gehad, maar dat geldt niet voor iedereen." Hij vindt dat de regering asielzoekers in nood moet helpen. "We zijn kwetsbaar. Niet elke opvang heeft goede beveiliging, je kan zomaar worden aangevallen."

Hij benadrukt dat het niet gaat om het krijgen van bepaalde privileges. "We hoeven geen speciale kamer, met speciale dingen. We willen ons gewoon veilig voelen. Dat is ook de reden dat we hier in de eerste plaats naartoe zijn gekomen."

  • Nieuwsuur
    De 20-jarige Omar werd bedreigd in de opvang
  • Nieuwsuur
    Een Nederlandse vriendin nam Omar in huis

"Wij willen mensen absoluut niet apart behandelen, maar als ze niet veilig zijn zal het toch even moeten", zegt D66-Kamerlid Pia Dijkstra. "Als vluchtelingen het land binnenkomen, gaan ze naar een gewone opvang. Het zou natuurlijk zo moeten zijn dat ze daar gewoon veilig kunnen verblijven."

Ze benadrukt dat het ook met aparte opvang belangrijk blijft de daders aan te pakken. "Je moet erachter zien te komen wie dat zijn en ze aanpakken volgens het Nederlandse recht. Maar als dat niet lukt, moeten mensen die in een onveilige situatie zitten ergens terechtkunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl