Grimmige sfeer aan Grieks-Macedonische grens

time icon
EPA

Duizenden mensen zijn gestrand aan de grens tussen Griekenland en Macedonië. Ze willen doorreizen naar West- en Noord-Europa, maar Macedonië bewaakt de grenzen strenger en laat minder vluchtelingen door. De spanningen lopen op. 

Een delegatie van de Tweede Kamer bezocht de afgelopen dagen vluchtelingenkampen in Griekenland en Macedonië. Kamerleden Malik Azmani (VVD) en Attje Kuiken (PvdA) zitten vanavond in de studio om over hun ervaringen te vertellen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grimmige sfeer aan Grieks-Macedonische grens

Stormram en traangas

Honderden boze migranten probeerden vandaag vanaf de Griekse kant de grenshekken omver te duwen. Ze probeerden met onder meer een stormram door het hek te breken. Ze willen dat de grens opengaat zodat ze verder kunnen reizen.

De Macedonische politie zette traangas in om de menigte vluchtelingen terug te dringen. Hulpverleners van Artsen zonder Grenzen hebben een aantal migranten behandeld voor ademhalingsproblemen en verwondingen die zijn ontstaan bij de bestorming van het hek. 

De migranten die het hek hebben bestormd, zijn Macedonië niet binnengekomen, zegt correspondent Marcel van der Steen. "Ze probeerden over het hek te klimmen, maar dat lukte niet."

Het is niet de eerste keer dat het grenshek tussen Griekenland en Macedonië wordt bestormd. Vorige week probeerden tientallen vluchtelingen ook al om met geweld de grens over te steken. Een aantal van hen slaagde daar toen in.

Marcel van der Steen
@marcelvdsteen
White faces from teargas fired by Macedonian border police earlier. #Idomeni
3 jaar geleden

Omdat een gezamenlijke EU-aanpak nog steeds uitblijft, proberen steeds meer landen op eigen houtje de vluchtelingen bij de grens tegen te houden. Griekenland is woedend op Oostenrijk en de Balkanlanden die de Balkanroute vrijwel hebben geblokkeerd.

Ondertussen blijven er nieuwe vluchtelingen komen. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie gaat het om 3000 vluchtelingen per dag. In heel Griekenland verblijven nu rond de 25.000 asielzoekers. Daarvan stromen er slechts enkele honderden per dag door naar Macedonië. 

De kampen in Griekenland zijn overvol, veel asielzoekers hebben geen fatsoenlijke plek om te slapen. De regering is bang dat het aantal vluchtelingen dat vastzit in korte tijd zal oplopen naar 70.000. En dat zullen er waarschijnlijk nog veel meer worden als het voorjaar aanbreekt. 

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame