Zijlstra wil salafistische organisaties kunnen verbieden

De wet moet worden aangepast om religieuze organisaties die de democratische rechtstaat ondermijnen aan te pakken. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Hij vindt dat Nederland te tolerant is tegenover intolerante religieuze stromingen.

Hij wil een oud wetsvoorstel afstoffen van Geert Wilders, toen nog VVD'er, uit 2003. Volgens dat wetsvoorstel moeten geloofsgemeenschappen niet langer extra bescherming genieten in de wet. Het moet volgens Zijlstra mogelijk worden salafistische organisaties te verbieden.

In Nieuwsuur een debat hierover tussen: ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers en Yoeri Albrecht, directeur van De Balie in Amsterdam. Ook spreekt Nieuwsuur met arabist Leo Kwarten en publicist Nourdeen Wildeman.

Zijlstra wil salafistische organisaties kunnen verbieden

Concessies aan onze waarden

Zijlstra haalt het voorstel van Wilders van de plank, omdat religie volgens hem "nooit een rechtvaardiging mag zijn voor de ondermijning van onze vrije liberale samenleving". Hij richt zich daarbij vooral op het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam.

"In salafistische kringen worden dingen geroepen en gezegd die echt ondermijnend zijn voor onze democratische rechtsstaat", zegt Zijlstra vandaag in een interview met Trouw. "Maar nu het onder het kopje religie wordt gebracht, kunnen we er niets aan doen. Daar moeten we vanaf."

Hij vindt dat in Nederland veel concessies worden gedaan. "Amsterdamse schoolbesturen die openstaan voor het omruilen van Tweede Pinksterdag voor het Suikerfeest, in plaats van ferm te wijzen op de joods-christelijke geschiedenis van ons land. Het is elke keer een stapje weg van de Nederlandse achtergrond en cultuur."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Tweede Kamer heeft eind vorig jaar al gevraagd of het Openbaar Ministerie kan onderzoeken of er een verbod op organisaties met een salafistische grondslag kan komen.

Een motie van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch werd door een ruime meerderheid van ook CDA, PVV, ChristenUnie, SGP en enkele eenmansfracties gesteund. Het kabinet zal hier binnenkort een antwoord op geven.

  • Nieuwsuur
    Leo Kwarten
  • Nieuwsuur
    Nourdeen Wildeman

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl