De V&D sluit na bijna 130 jaar de deuren

Topman V&D: we zijn er niet trots op, het is doodzonde

John van der Ent moest gisteren 8000 medewerkers van V&D teleurstellen. Na 130 jaar is er een einde gekomen aan het warenhuis. "We hebben met alle partijen geprobeerd de puzzelstukjes bij elkaar te krijgen, maar het is helaas net niet gelukt. En dat is dood- en doodzonde", zegt Van der Ent in een exclusief interview met Nieuwsuur.

Voor de topman is het een grote tegenvaller. "Gisteren zijn we met man en macht bezig geweest om een oplossing te vinden. De curatoren, de banken, het ministerie van Economische Zaken, ondernemer Roland Kahn. 's Middags om 16.00 uur kwamen we tot de conclusie dat het er niet meer in zat."

Topman V&D: we zijn er niet trots op, het is doodzonde

Grote frustratie

Ongeveer een jaar geleden zat Van der Ent bij Nieuwsuur in de studio. Hij was toen nog optimistisch over het voortbestaan van de warenhuisketen. "V&D bestaat over 127 jaar nog", zei hij. De topman had een nieuwe strategie om de winkel uit het slop te trekken, maar dat is nu voortijdig afgebroken.

"Daar zit de grote frustratie. Dit jaar had eigenlijk het jaar moeten worden waarin V&D weer ging bloeien. Er blijven nu allemaal containers op de kade staan, met nieuwe collecties en concepten. Nederland heeft het niet kunnen zien."

John van der Ent tijdens het interview met Nieuwsuur

Volgens Van der Ent is er niet naar één partij te wijzen voor het mislukken van de onderhandelingen. "Iedereen heeft zijn stinkende best gedaan." Volgens de topman is het hen echt overkomen. "Als je vrijdag met ons had gesproken, hadden we gezegd: hij komt eraan de komende week. Op details is het uit onze handen geglipt."

'Kahn uitstekende partner'

Hij staat nog steeds achter zijn beslissing om Roland Kahn, oprichter van CoolCat, te benaderen voor de overname. "Kahn is een ras-ondernemer en heeft echt gevoel voor beleving en concepten. Bovendien zit hij in de mode, wat 50 procent van de omzet van V&D is. Kahn was ook strategisch een uitstekende partner. Hij ging het verst en bleef het langste aan boord."

Het Canadese bedrijf Hudson's Bay was geen partij om V&D over te nemen. Van der Ent: "Het bedrijf heeft alleen voorstellen gedaan aan de verhuurders, de eigenaren van de V&D-panden." Hudson's Bay wil zo'n 35 panden gebruiken om een nieuw warenhuis te vestigen. Nu de onderhandelingen voor een doorstart zijn mislukt, ligt voor het Canadese bedrijf de weg open.

Geen plan C

Van der Ent prijst alle werknemers van V&D. "Ik wil ze ongelooflijk hartelijk danken voor hun fantastische inzet. Ze hebben schouder aan schouder gestaan, ze hebben ervoor geknokt." Hij noemt het een groot drama, voor iedereen die bij V&D werkte. "Ik hoop dit nooit meer mee te maken."

Hij is bang dat het voor V&D nu, na bijna 130 jaar, echt definitief is afgelopen. "Er zijn geen gesprekken, er zijn enkel nog wat gedachten. Daar zijn de curatoren op dit moment nog even naar aan het kijken. Maar concreet hebben ze niets meer in handen. Er is geen plan C."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl