AFP

Opnieuw lopen de spanningen hoog op tussen Turkije en Rusland. Turkije wil dat Rusland onmiddellijk stopt met het bombarderen van Aleppo. De Turken houden Moskou verantwoordelijk voor de recente vluchtelingenstroom in het noorden van Syrië. 

De Turkse premier Ahmet Davutoglu sprak vandaag in Den Haag met premier Mark Rutte, tijdelijk voorzitter van de Europese Unie, over de vluchtelingencrisis en de onrust in de regio. Volgens Rutte begint het aantal vluchtelingen van Turkije naar Europa af te nemen.

Wel maakt de premier zich zorgen over de nieuwe vluchtelingenstroom uit Syrië. Rutte riep alle partijen op, inclusief Rusland, om af te zien van aanvallen op burgers en om humanitaire hulp toe te laten.

Volgens premier Davutoglu maakt Rusland zich schuldig aan oorlogsmisdaden door het regime van president Bashar al-Assad te steunen. Rusland bestookt volgens de NAVO niet alleen IS-doelen, maar ook burgers en andere oppositiegroepen. 

Geen bewijs

Maria Zakharova, woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, noemt dat onzin. "De afgelopen dagen hebben we een berg vuiligheid over ons heen gekregen", zegt ze tegen Nieuwsuur

"Onze bombardementen zouden de vredesbesprekingen in Genève om zeep hebben geholpen en een nieuwe vluchtelingenstroom op gang hebben gebracht. Maar dat is een leugen."

Volgens Zakharova is er geen bewijs dat Rusland burgerdoelen bombardeert. "Er zijn geen foto's, geen gegevens. Het is onmogelijk. Als ze niet met bewijs over de brug komen, dan is het er ook niet." 

Maria Zakharova tijdens de wekelijkse persconferentie in Moskou EPA

Nederlanders zouden ons moeten begrijpen. Jullie hebben veel mensen verloren bij een vliegramp.

Maria Zakharova

De verhoudingen tussen Turkije en Rusland staan op scherp. De spanningen liepen hoog op nadat het Turkse leger in november een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde. Volgens Ankara vloog het vliegtuig over Turks grondgebied en was de piloot meerdere keren gewaarschuwd. 

De Russen zijn er nog steeds woedend over, zegt Zakharova. "Als het gaat waarom het allemaal gebeurde, dan denk ik dat ik dat niet aan Nederlanders hoef uit te leggen. Nederlanders zouden ons moeten begrijpen. Jullie hebben veel mensen verloren bij een vliegramp", vertelt Zakharova.

Rusland noemde het neerhalen van het vliegtuig een grove schending van de afspraken. Een van de piloten werd door rebellen in Syrië doodgeschoten. "Wat er met de piloot is gebeurd, voelt als een nationale tragedie. Hij verdedigde niet wat vage belangen van andere landen. Hij was daar niet voor Assad. Hij was daar voor ons."

STER reclame