'Goed sterven is ook belangrijk'

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

Een ernstig zieke patiënt met uitgezaaide long- en blaaskanker valt. Hij belandt in het ziekenhuis waar hij een nieuwe heup krijgt. Een week later is hij overleden. Is dit goede passende zorg?

Volgens diverse zorgverleners die mensen in de laatste weken van hun leven verplegen en begeleiden, gaan artsen te lang door met behandelen en hebben mensen amper tijd om goed afscheid te nemen van het leven en te sterven. Dit is geen goede palliatieve zorg en niet wenselijk.

Nieuwsuur maakt vanavond met een aantal zorgverleners de balans op: ouderenarts Yvonne van Ingen, wijkverpleegkundige Caren Kunst en hoogleraar hospicezorg Saskia Teunissen. In de studio praten we door met arts palliatieve geneeskunde Manon Boddaert.

'Goed sterven is ook belangrijk'

Uit onderzoek blijkt dat mensen het liefst thuis willen sterven, maar in de praktijk eindigen velen in het ziekenhuis. Patiënten worden nog altijd te lang doorbehandeld. De gemiddelde verblijfsduur in een hospice neemt bijvoorbeeld af.

"Goed sterven is ook belangrijk", zegt ouderenarts Yvonne van Ingen. "Maar we zien nog te veel mensen die laat worden overgeplaatst naar een hospice en die dan binnen enkele dagen overlijden. Een hospice is niet alleen een plek om dood te gaan, het geeft ook daadwerkelijke ondersteuning om het leven zo goed mogelijk af te ronden."

'Helft van onze clienten is te lang doorbehandeld'

De patiënt en arts houden elkaar in de houdgreep.

Yvonne van Ingen, ouderenarts

De afgelopen jaren wordt een intensief maatschappelijk debat gevoerd over de vraag of patiënten niet te lang worden doorbehandeld: mag de patiënt nog sterven? Ook het kabinet stelt zich de vraag: moet alles wat kan? Nieuwsuur besteedde er al diverse malen aandacht aan.

Maar het lijkt wel of het debat in de dagelijkse ziekenhuispraktijk wordt weggedrukt door steeds weer nieuwe behandelopties, steeds nieuwere sprankjes hoop aan de horizon. En door het onvermogen van alle betrokkenen om op tijd het gesprek aan te gaan over de keuzes in de laatste levensfase.

"De patiënt en arts houden elkaar in de houdgreep", zegt Van Ingen. "De patiënt wil niet opgeven en de arts wil wat voor de patiënt kunnen doen. Daarom wordt er denk ik vaak gekozen voor doorbehandelen."

Hospicezorg

Aanstaande donderdag overlegt de Tweede Kamer met staatssecretaris Martin van Rijn over de palliatieve zorg. Dan zal ook gesproken worden over de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen vrijdag.

Daaruit bleek dat het niet goed gaat met de financiering van de hospicezorg en dat een paar honderd verpleeghuisbewoners het afgelopen jaar niet konden sterven in een hospice vanwege gebrek aan geld. De SGP wil uiterlijk deze woensdag een brief van staatssecretaris Van Rijn over deze problemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl