Meerdere landen hebben hun buitengrenzen voorzien van hekken met prikkeldraad

Europa bespreekt alle opties om vluchtelingen buiten te houden

Moet er grensbewaking komen langs de noordelijke grens van Griekenland? Over die vraag praten de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vandaag en morgen in Amsterdam. De tweedaagse bijeenkomst is de eerste onder het EU-voorzitterschap van Nederland.

Gezamenlijke Europese grensbewaking moet vluchtelingen tegen houden, maar wie gelooft er nog in? Jorrit Rijpma, universitair hoofddocent Europees migratierecht aan de Universiteit Leiden, is vanavond te gast.

Europa bespreekt alle opties om vluchtelingen buiten te houden

Buitengrenzen of binnengrenzen?

Officieel gaat het tijdens de vergadering in Amsterdam over een plan om de Europese buitengrenzen beter te beschermen. Daar is een nieuwe organisatie voor nodig die ingrijpt als een land steken laat vallen en de grenzen niet juist controleert. Ook wordt er overlegd over het optuigen van een Europees agentschap dat verantwoordelijk moet worden voor de bewaking van de Europese buitengrenzen.

In de praktijk zullen de gesprekken de komende dagen vooral over de Europese binnengrenzen gaan, want er zijn grote zorgen over het Schengenverdrag, dat vrij reizen mogelijk maakt. De landen hebben allemaal een eigen aanpak over hoe ze de stroom van vluchtelingen willen controleren.

De EU-landen hebben allemaal hun eigen aanpak voor de vluchtelingencrisis

Macedonië

Een van de onderwerpen op de agenda in Amsterdam is de mogelijkheid tot controles bij de grens tussen Griekenland en Macedonië, dat niet is aangesloten bij de Europese Unie. Aan de grens tussen die twee landen komen dagelijks nog altijd zo'n 2000 vluchtelingen aan.

Het voorstel komt van Slovenië. Frontex werkt tot nu toe alleen in EU-landen, maar volgens de Sloveense premier Miro Cerar moet er een uitzondering worden gemaakt voor Macedonië. Hij hoopt dat een goede controle bij de Griekse grens voor een deel voorkomt dat vluchtelingen via de Balkanroute doorreizen naar landen als Oostenrijk, Duitsland en Zweden.

Cerar denkt dat het stoppen van de vluchtelingenstroom tussen Griekenland en Macedonië, een belangrijk doorreisland, de redding kan betekenen voor het vrij reizen in de Schengenzone. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken zouden dan de controles van hun binnengrenzen kunnen afbouwen.

Vluchtelingen eind vorige maand bij de grens tussen Griekenland en Macedonië

Economische schade grenscontroles

Eurocommissaris Frans Timmermans vreest dat er interne grenscontroles moeten worden ingevoerd als er niet snel een oplossing komt voor de vluchtelingencrisis. Dat zegt hij in een interview met de NOS.

Die controles zouden volgens hem enorme economische gevolgen kunnen hebben. "Dat kan uren, en soms dagen, vertraging opleveren aan de Europese binnengrenzen. Dat levert veel schade op voor de transportsector", zegt Timmermans.

De Eurocommissaris beseft dat het stopzetten van de Schengenzone geen garantie biedt op een oplossing. "Als we het pad van de interne grenscontroles opgaan, nemen we een enorm risico. De economische gevolgen zijn enorm, zonder dat je weet of het oplevert wat je wilt; namelijk dat er minder vluchtelingen binnenkomen."

Timmermans: grenscontroles leiden tot grote economische schade

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl