Debat na Keulen: is afkomst dader relevant?

De gebeurtenissen tijdens Oud en Nieuw in Keulen hebben veel losgemaakt in binnen- en buitenland. Er is onder meer een debat ontstaan over de vraag of de culturele of etnische achtergrond van de dader een rol speelt bij dit soort gedrag. De meningen zijn verdeeld.

In de studio zit minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Zij stuurde vanavond haar voortgangsbrief Emancipatiebeleid naar de Kamer. Daarin gaat zij ook in op de vluchtelingencrisis in relatie tot seksueel geweld.

Bussemaker gaat in gesprek met Hasna El Maroudi, columnist en journalist, en Laila al-Zwaini, arabist en jurist. Jens van Tricht, directeur Emancipator, en Annabel Nanninga, columniste ThePostOnline, laten in Nieuwsuur hun column over het onderwerp horen.

Debat na Keulen: is afkomst dader relevant?

Dertig verdachten in beeld

De Duitse politie heeft dertig verdachten in beeld voor de gebeurtenissen in Keulen tijdens de jaarwisseling. De helft van hen is asielzoeker. Twee van de verdachten zijn minderjarig. De meeste verdachten zouden van Noord-Afrikaanse afkomst zijn.

Ralf Jäger, de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, bracht vandaag nieuwe cijfers naar buiten. Bij de politie zijn tot nu toe 821 aangiftes binnengekomen, van in totaal 1049 slachtoffers. Daarvan staan 482 personen geregistreerd als slachtoffer van een zedendelict.

Op de website van de Duitse krant Bild staat een overzicht van alle aangiften. 'Die Liste der Schande' schrijft de krant boven het artikel.

Demonstraties in Keulen tegen de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling

Vrouwonvriendelijk

Na de recente aanrandingen in Duitsland en ook Zweden, is er een discussie opgelaaid over de vraag of de culturele achtergrond van de daders een oorzaak is voor het gedrag. Volgens columniste Hasna El Maroudi heeft het wel degelijk te maken met cultuur en opvoeding.

"Binnen de Arabische wereld is het absoluut een probleem en het speelt al jaren", zegt El Maroudi. "Het is deels een probleem van de opvoeding, deels van de islam. De islam zoals ik die nu ken is vrouwonvriendelijk, er is geen ruimte voor nuance."

Volgens de columniste wordt de vrouw verantwoordelijk gemaakt voor haar lichaam. "Als een man haar dan wat aandoet, draagt de vrouw de schuld. Zij had zich meer moeten bedekken. De man wordt er niet op aangesproken en niet bestraft." Ze vindt dat ouders, niet alleen de moeders, hun zonen op dit gebied moeten opvoeden.

Wijzen en beschuldigen

Arabist en jurist Laila al-Zwaini noemt het een lastige kwestie. Ze heeft zelf ook aanrandingen meegemaakt toen ze in het Midden-Oosten woonde. "Maar ik denk dat het niet helpt om te gaan wijzen naar bepaalde groepen, religies, landen, en die vervolgens te gaan beschuldigen. In India en Zuid-Amerika gebeuren dit soort dingen ook, en ook in Zuid-Europa."

Ze vindt dat autochtonen en allochtonen in Nederland samen het probleem moeten onderkennen. "Er is een enorm probleem met aanrandingen, dat moeten we aankaarten. Ook de Nederlandse man is niet zonder schuld. We moeten gezamenlijk met de billen bloot, en vervolgens naar een cultuur kijken voor een specifieke oplossing."

Kristina Lunz

'Feministen zijn lange tijd belachelijk gemaakt', zegt Kristina Lunz, oprichtster van Stopbildsexism, een site die het dagelijks seksisme in de massakrant Bild volgt. 'Het belagen van vrouwen is alomtegenwoordig, maar het interesseerde nooit iemand.' Typische reacties waren 'Jongens blijven jongens', of 'Overdrijf niet zo', of 'Beschouw het als compliment'.

'Discussie over gebeurtenissen Keulen is rascistisch'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl