FNV stelt Nijmeegse fabriek aansprakelijk voor longziekten

Opnieuw werkgever aansprakelijk gesteld voor beroepsziekte

 • Karin Bakker

  redacteur

 • Hein Hansen

  verslaggever

 • Karin Bakker

  redacteur

 • Hein Hansen

  verslaggever

Elk jaar sterven er 3700 Nederlanders aan een beroepsziekte en 20.000 mensen worden ziek door hun werk. In Nieuwsuur stellen (oud-)medewerkers van een lasfabriek in Nijmegen dat zij ernstige longaandoeningen hebben opgelopen door het inademen van chemische stoffen.

Samen met vakbond FNV stellen ze hun werkgever aansprakelijk voor onverantwoorde blootstelling aan gevaarlijke stoffen en een onveilige arbeidssituatie.

Blauwe dampen

Bij lasfabriek Lincoln Smitweld in Nijmegen worden laselektroden gemaakt. Bij de productie komen grote hoeveelheden stof in de lucht van verschillende soorten metaal. De medewerkers hebben deze stof jarenlang ingeademd met longklachten tot gevolg. Ook klagen ze over de rook die uit de ovens komt. "We stonden soms in zulke blauwe dampen dat andere collega’s op een paar meter afstand niet te zien waren", zegt een van hen.

De directie van Lincoln Smitweld is een onderzoek gestart naar de klachten. "Wij betreuren hetgeen onze (oud-)medewerkers ervaren en wij nemen de meldingen zeer serieus. Naar aanleiding van deze meldingen zijn wij een onderzoek gestart", zegt het bedrijf in een persbericht.

Aangifte gedaan

Een half jaar geleden maakte Nieuwsuur een reportage over twintig zieke werknemers van een ander bedrijf in Nijmegen, Smit Draad. De medewerkers deden aangifte tegen het metaalbedrijf, omdat ze zijn blootgesteld aan oplosmiddelen en verbrandingsgassen, en vertelden in Nieuwsuur hun verhaal.

'Ik heb een longinhoud van nog maar 43 procent'

Na de uitzending van Nieuwsuur keurde de arbeidsinspectie het bedrijf op vrijwel alle veiligheidspunten af. Maar dat was voor de zieke werknemers te laat.

Longziekte

Van de 3700 Nederlandse doden per jaar leed ruim de helft van hen - 2000 sterfgevallen - aan een longziekte. Dat zegt directeur Emiel Rolink van de Long Alliantie Nederland (LAN).

Deze getallen zijn al een aantal jaren gelijk en de situatie verbetert niet. Dat komt volgens Rolink omdat alle verantwoordelijkheid voor de gezondheid van werknemers bij de werkgevers wordt gelegd.

Volgens Jan de Jong van vakbond FNV is er geen goede controle meer vanuit de overheid. "Er gebeurt niets voor de werknemers. De arbeidsinspectie is nooit bij Lincoln Smitweld geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl