Nieuwsuur

PvdA-Kamerlid Arib is de nieuwe Kamervoorzitter

Aangepast op
ANP

Khadija Arib (PvdA) is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. In de vierde ronde kreeg ze 83 stemmen, tegenover 51 stemmen voor Ton Elias (VVD). Arib wordt daarmee de officiële opvolger van de vorige maand afgetreden Anouchka van Miltenburg.

"Ik ben Kamervoorzitter voor iedereen en zal iedereen de ruimte geven", sprak zij vlak na haar overwinning. Arib zal tot uiterlijk medio maart 2017 voorzitter zijn. Dan staan de eerstvolgende verkiezingen gepland. Daarna kiest de Tweede Kamer uit zijn midden weer een nieuwe voorzitter. 

PvdA-Kamerlid Arib is de nieuwe Kamervoorzitter

De verkiezing, inclusief debat en vier stemrondes, duurde zo'n acht uur. In de eerste drie rondes deden ook de andere twee kandidaten mee: Martin Bosma van de PVV en Madeleine van Toorenburg van het CDA. In de eerste twee rondes waren er ook stemmen voor PvdA-Kamerlid Roos Vermeij.

Aantal stemmen Ronde 1 

Arib 58, Elias 40, Van Toorenburg 30, Bosma 16, Vermeij 2 (geen officiële kandidaat) 

Aantal stemmen Ronde 2 

Arib 56, Elias 43, Van Toorenburg 34, Bosma 13, Vermeij 2 (geen officiële kandidaat) 

Aantal stemmen Ronde 3 

Arib 60, Elias 44, Van Toorenburg 32, Bosma 11

'Gelijk speelveld'

Arib zit sinds 1998 in de Tweede Kamer voor de PvdA. Sinds vorige maand nam zij, als eerste ondervoorzitter, de taken van vaste Kamervoorzitter waar. Ze wilde drie jaar geleden al Tweede Kamervoorzitter worden, maar verloor toen in de derde stemronde van Van Miltenburg. 

Arib prees in haar sollicitatiebrief aan de Tweede Kamer haar ervaring in het leiden van debatten aan. Ze wil er altijd op letten dat ook minderheidsstandpunten worden gehoord. Verder wil zij ervoor zorgen dat Kamerleden altijd op hetzelfde moment over dezelfde informatie beschikken, of zij nu van de coalitie of van de oppositie zijn. 

"Als voorzitter voel ik me verantwoordelijk voor een gelijk speelveld. Te vaak gaat het hier mis, waardoor het debat over de procedure het debat over de inhoud verdringt. In de huiskamer vraagt men zich af, waar het over gaat. Dit vind ik zorgelijk en daar wil ik verandering in aanbrengen", schreef Arib in haar sollicitatiebrief.

Aftreden

Arib volgt VVD-Kamerlid Van Miltenburg op. Zij trad vorige maand af als Kamervoorzitter na het verschijnen van het onderzoeksrapport over de Teevendeal. Daaruit bleek dat zij niet goed was omgegaan met een brief van een klokkenluider.