Nieuwsuur

'Ik besefte dat ik Bowie die avond voor de laatste keer zou zien'

AFP

David Robert Jones, beter bekend onder zijn artiestennaam David Bowie, is gisteren overleden. Bowie was 45 jaar dominant in de popmuziek. Hij componeerde zijn eigen nummers, schreef zelf de teksten, ontwierp zijn eigen platenhoezen, zijn eigen kleding en regisseerde zijn eigen videoclips. Daardoor tilde Bowie zijn popmuziek naar het niveau van de kunst.

Nieuwsuur spreekt met de Vlaamse toneelregisseur Ivo van Hove, die als een van de weinigen al meer dan een jaar van de ziekte van Bowie wist. Van Hove werkte met Bowie samen aan de muzikale theatervoorstelling Lazarus, gebaseerd op liedjes van de Brit.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ik besefte dat ik Bowie die avond voor de laatste keer zou zien'

Kunstenaarsziel

"David Bowie had een kunstenaarsziel, die echt via zijn liederen uitdrukte hoe hij zich voelde en wat hij vond van de wereld", zegt Van Hove. Volgens de toneelregisseur was in zijn muziek dan ook het meest de echte Bowie te zien. 

"Zijn teksten zijn ontzettend betekenisvol. Voor de voorstelling heb ik veel met hem gesproken over de betekenissen van bepaalde zinnen. Het was duidelijk dat elke zin daar staat voor een reden."

In vertrouwen

De dood van muzieklegende Bowie komt voor de buitenwereld onverwacht. Hij had niet bekendgemaakt dat hij ernstig ziek was. Aan Van Hove had Bowie het vanwege hun samenwerking wel in vertrouwen verteld. "Ik moest weten waarom hij er misschien op bepaalde momenten niet bij zou kunnen zijn."

De toneelmaker hield de afgelopen maanden zijn mond. "Zelfs mijn naaste partner die ook betrokken was bij die musical, had ik het niet verteld. Verder dan de dood kan het geheim van je leven niet gaan, als iemand dat met je deelt, moet je dat respecteren."

1/4 David Bowie in de jaren 70 Hollandse Hoogte
2/4 David Bowie in 1987 ANP
3/4 David Bowie in 1974 ANP
4/4 David Bowie in 1965 Hollandse Hoogte | REX

Vol plannen

Vorige week verscheen Blackstar, de nieuwste cd van Bowie, op zijn 69ste verjaardag. "Op die cd hoor je dat hij barst van de nieuwe energie. Hij zat vol leven en levensdrift. Hij wilde niet dood, hij had nog zoveel plannen", zegt Van Hove.

Toch zitten in Blackstar en de voorstelling Lazarus al veel verwijzingen naar de dood. Van Hove: "Je hoort zinnen als: Look up here, I'm in heaven. I know something is very wrong. I have nothing more to fear. Het zal vol met verwijzingen, maar ik kon daar nooit over praten."

Hand in hand

Lazarus ging vorige maand in New York in première. Bowie nam na afloop met Van Hove het applaus in ontvangst. "We stonden daar hand in hand en hij leek op dat moment vol energie. Maar zodra we het podium af waren, stortte hij fysiek in elkaar. Niemand heeft het gezien, maar hij was echt op."

De toneelmaker zag Bowie die avond voor het laatst. "Zodra hij in zijn auto stapte, besefte ik dat het de laatste keer was dat ik hem zou zien. Ik heb hem gelukkig nog even kunnen omhelzen. Tussen ons was alles goed." 

David Bowie op de première van de musical Lazarus in New York in december ANP

Kameleon

De wereld reageert verslagen op het verlies van Bowie, die overleed aan de gevolgen van kanker. Dat zijn muziek zal blijven voortleven staat vast. "Hij heeft zoveel iconische songs gemaakt. Ik denk wel tussen de tachtig en honderd. Dat is vrij uniek", zegt Van Hove. 

"David Bowie was een muzikaal genie, een kameleon. Hij ontwikkelde zich voortdurend. Bowie zal een inspiratiebron blijven voor velen, door wie hij was en door het feit dat hij als muzikant zich verheven heeft tot een kunstenaar."

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame