Bulgaarse grens

Bulgarije weert vluchtelingen met harde hand

Nog elke dag komen er zo’n vierduizend vluchtelingen de EU binnen. Het grootste deel daarvan arriveert per bootje aan de Griekse kust. Maar voor migranten die de overtocht vanuit Turkije niet zien zitten, of geen geld hebben voor de smokkelaars, is de route over land door Bulgarije steeds vaker een alternatief.

In Nieuwsuur vanavond een reportage vanuit het grensgebied in Bulgarije waar vluchtelingen met harde hand worden geweerd.

Bulgarije weert vluchtelingen met harde hand

Levensgevaarlijk

Bulgarije staat bekend om zijn strenge aanpak van vluchtelingen. Zo zijn er geregeld acties waarbij illegaal verblijvende vluchtelingen worden opgepakt en langs de 260 kilometer lange grens staat over een lengte van dertig kilometer een hek. Tweeduizend politieagenten en soldaten bewaken het grensgebied.

Hekken, vaak met messcherp prikkeldraad erbovenop moeten vluchtelingen aan de grens tegenhouden. Mensenrechtenorganisaties spreken er al tijden schande van, omdat het ingaat tegen internationale wetten en omdat het voor mensen die over de hekken willen klimmen levensgevaarlijk is.

Ze nemen al je geld en je telefoon af, zodat ze zeker zijn dat je niet meer terugkomt.

Mohammed uit Irak

Toch laat Bulgarije zich niet tegenhouden en wil de vluchtelingen stoppen. Dit jaar kozen dertigduizend migranten de route via Bulgarije die kunnen rekenen op de harde hand van de Bulgaren.

Fysiek geweld

Mohammed uit Irak die nu vast zit in Bulgarije, terwijl hij eigenlijk naar Noorwegen wilde, is één van hen. "Ze nemen al je geld en je telefoon af, zodat ze zeker zijn dat je niet meer terugkomt."

De vluchtelingen vertellen ons over misbruik, diefstal, afpersing en dreigementen met uitzetting", zegt Nikolina Milic van het Belgrade Center of Human Rights. "En ook over fysiek geweld: het loslaten van politiehonden op groepen waaronder zich ook vrouwen en kinderen bevinden. We hebben in totaal zo'n dertig verklaringen weten te vergaren."

Illegaal deporteren

De internationale hulporganisatie Oxfam bracht vorige maand ook al een rapport uit waarin verklaringen zijn opgenomen van vluchtelingen die door de Bulgaarse politie zijn mishandeld en beroofd in de buurt van de grens. Oxfam concludeerde op basis van honderd interviews met vluchtelingen die de reis hadden gemaakt, dat de Bulgaarse politie elke dag systematisch mensenrechten schendt door vluchtelingen te beroven, te mishandelen en illegaal te deporteren naar Turkije.

Wij houden ons juist aan de Europese regels, en handhaven de buitengrenzen van Europa.

Philip Gounev, Bulgaarse onderminister van Binnenlandse Zaken.

Vluchtelingen zelf houden over het algemeen wijselijk hun mond, zolang ze nog in de procedure zitten. Sommigen praten over de mishandeling en afpersing zodra ze in Servië aankomen.

Buitengrenzen

Maar de Bulgaarse regering wijst naar Europa: “Wij houden ons juist aan de Europese regels, en handhaven de buitengrenzen van Europa. Bulgarije is geen doorvoerland, waar je zo door kunt reizen, zoals in Macedonië of Servië. Ik denk dat we ons goed aan de regels houden, zoals de Europese Unie dat heeft afgesproken", aldus Philip Gounev, onderminister van Binnenlandse Zaken.

Nikolina Milic: "We hebben 110 vluchtelingen gesproken en er zijn talloze verklaringen van vluchtelingen die elkaar niet kennen, maar wel hetzelfde vertellen en naar dezelfde plek wijzen. Reden genoeg om een onderzoek te beginnen. De staat moet onderzoeken of er misstanden zijn en die dan veroordelen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl